Srećno detinjstvo, roditeljska ljubav i posvećenost jesu ključni uslovi za razvijanje trajnog, životnog samopouzdanja. Ali, na njemu se može i raditi, kažu stručnjaci pozitivne psihologije.

1. Ne skrećite pogled!

Kad vas neko direktno pogleda u oči, da li obarate pogled ili okrećete glavu? Prestanite da bežite. Komunikacija se ne odvija samo rečima, oči nekada govore mnogo više. Pogled i izraz vašeg lica kao i vašeg sagovornika, vrlo su značajni. Naravno, ne preterujte, jer to može delovati isforsirano i neprirodno.

2. Pretvorite strahove u dobru energiju!

Osećate strah, nekada i paniku u novim situacijama? Ne trošite svu svoju energiju i misli u pokušajima da smanjite nervozu. Probajte nešto potpuno suprotno, da je pretvorite u pozitivne akcije: smejte se, pričajte, priđite ljudima. Evo vas na nekom koktelu, stojite sami, sa čašom vina u ruci. Usudite se da zakoračite i priđete nekoj grupi ili osobi koja je takođe trenutno sama.

3. Stvarajte kontakte!

Tačno je da započeti konverzaciju s nepoznatima može predstavljati problem, čak i zapodenuti razgovor s komšijom nekada izgleda komplikovano. Ali, pomislite da su i drugi nervozni kada treba da se obrate nekome, ne samo vi. Jednostavno, stvorite kontakt, umesto da tragate za načinom da ga izbegnete. Kada to uspete u nekim običnim situacijama koje vam i nisu važne, kao što je suret sa susedima, saputnicima u gradskom saobraćaju ili na putovanjima, s prodavcima, konobarima - bićete mnogo sigurniji i veštiji u građenju odnosa koji su vam od životnog značaja, bilo poslovnih bilo privatnih.

4. Skočite u vodu i plivajte!

Između srljanja, upadanja u rizike i neprilike, i svesnog, avanturističkog poduhvata koji zahteva hrabrost, postoji razlika, kažu psiholozi. Ona je u promišljenosti. Ako svesno prihvatimo rizik, i gubitak ćemo lakše podneti, a svaki dobitak neće izgledati kao slučajnost, već kao zaslužena nagrada, što donosi mnogo samopouzdanja. Zato, ne oklevajte u sticanju novih iskustava. Prekoračite sopstvene granice koje ste sami sebi postavili. Ponekad nismo ni svesni za šta smo sve sposobni.

5. Ne imitirajte druge!

Izvesno je da ponekad može biti korisno imati za model nekoga ko odiše samopouzdanjem u svakom trenutku. Međutim, imitacija mora imati meru. Poverenje u sebe različito se manifestuje, u zavisnosti od ličnosti i stila. Zato ne možete da kopirate tuđe stavove i ponašanje, već morate da pronađete sopstveni način da sebe izrazite. I ne razmišljajte neprekidno kakav utisak ostavljate, ne gledajte sebe tuđim očima, već nastojte da se otvorite, oslobodite svoje kapacitete i da se kroz društvenu komunikaciju razvijate.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna