Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LJUBAV ZA CEO ŽIVOT: kako da vaša veza potraje što duže

Evo jednostavnih trikova, povremeno treba da se prisetimo kako smo osvajali voljenu osobu jer je pogrešno prestati s igrom zavođenja samo zato što nam je veza krunisana brakom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Znati da volimo isto je na bilo kojoj tački na našoj planeti.

Sve nas povezuje činjenica da je naša ličnost prvo definisana u krugu porodice. Kako rastemo, raste i upliv sredine s kulturološkim uzusima. Na kraju, u zrelom dobu, mi smo rezultat svih uticaja spoljnih faktora i sopstvenog iskustva.

Zato verujemo da je način na koji volimo i iskazujemo ljubav naša individualna stvar i samim tim ne važe grupna pravila. Međutim, tu grešimo – objašnjava Boris Đurić, lajf kouč i predavač beogradskog ogranka Škole života iz Londona, koju je pokrenuo švajcarski pisac i filozof Alan de Boton. 

PROČITAJTE VIŠE:10 ISTINA I ZABLUDA O SEKSU: evo šta ste radili pogrešno u spavaćoj sobi

Sa svojim timom psihologa, sociologa i filozofa De Boton je osmislio seriju predavanja koja se danas održavaju u najvećim svetskim metropolama. 

Muški mozak procesuira informacije po klasterima. Možemo ga banalno uporediti sa ogromnim ormanom prepunim fioka. Postoji fioka za ženu, fioka za njenu majku, fioka za posao, kuću, dete, auto... i postoji jedno zlatno pravilo: te fioke se međusobno ne dodiruju, nikada! Kada smo u jednoj temi, bilo da gledamo utakmicu bilo da radimo na računaru, a žena nas pita nešto što nema veze sa fiokom u koju smo trenutno mentalno zariveni, dobija se čuveni Da, draga rezultat, koji se neminovno završava svađom. Mi muškarci moramo prvo da spakujemo fioku u kojoj smo, resetujemo mozak i kada se sistem rebutuje, otvorimo fioku u kojoj je tema o kojoj nas supruga ili devojka nešto pita. Tek tada smo u stanju da zapamtimo šta nam je rečeno i reagujemo na pravi način. S druge strane, žene su mentalno prespojene potpuno drugačije. Kod njih ne postoje takve fioke – kaže naš sagovornik.

Mreža žica i lampica

Naučnici su mapiranjem neurona i sinaptičkih veza grafički prikazali ženski mozak kao mrežu međusobno povezanih žica i lampica. Kod žena je muž povezan s decom, koja su povezana s poslom, koji je povezan s porodicom... Sve je međusobno povezano. Takođe je dodatno povezano sa emocijama. Kada se iskustvo veže sa emocijom, stvori se sinapsa odnosno trajna memorija. To je ujedno i odgovor na pitanja zašto žene imaju bolji multitasking, zašto se muškarci bolje fokusiraju i zašto mi nikako da iskopamo neki važan datum iz memorije, dok žene pamte koji je dan u nedelji bio kada im je pre dvadeset godina zagorela kajgana dok su gledale seriju, peglale i razgovarale s prijateljicom u isto vreme.

Da sam znala ranije ovo što sam sad čula, nikad se ne bih razvela, rekla mi je svojevremeno jedna mlada žena – kaže Đurić. 

Poražavajuća statistika razvoda kod nas prati tendenciju porasta u svetu, i tu nimalo ne zaostajemo. Međutim, većina nesporazuma nastaje usled pogrešnog mišljenja da nas partner ne poštuje. 

– Pričao sam s mnogim razvedenim muškarcima i ženama, koji su tek u drugom ili trećem braku ukapirali da su neke stvari iste kao i u prvom. Jednostavno, tako smo sazdani. Problem u komunikaciji tipa Ništa ne slušaš šta ti govorim nema veze s nepoštovanjem, već sa čistom fiziološkom razlikom između bilo kog muškarca i bilo koje žene. Kako to prevazići? Moja supruga, kada ima nešto važno da razgovara sa mnom, tapne me po ramenu, pogleda me u oči i bukvalno kaže da otvorim fioku za temu o kojoj je reč. Za nekoliko sekundi ja prebacim pažnju na to što mi priča i lepo se dogovorimo. 

KAKO DA BUDETE SREĆNI U LJUBAVI? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije