Znati da volimo isto je na bilo kojoj tački na našoj planeti.

Sve nas povezuje činjenica da je naša ličnost prvo definisana u krugu porodice. Kako rastemo, raste i upliv sredine s kulturološkim uzusima. Na kraju, u zrelom dobu, mi smo rezultat svih uticaja spoljnih faktora i sopstvenog iskustva.

Zato verujemo da je način na koji volimo i iskazujemo ljubav naša individualna stvar i samim tim ne važe grupna pravila. Međutim, tu grešimo – objašnjava Boris Đurić, lajf kouč i predavač beogradskog ogranka Škole života iz Londona, koju je pokrenuo švajcarski pisac i filozof Alan de Boton. 

PROČITAJTE VIŠE:10 ISTINA I ZABLUDA O SEKSU: evo šta ste radili pogrešno u spavaćoj sobi

Sa svojim timom psihologa, sociologa i filozofa De Boton je osmislio seriju predavanja koja se danas održavaju u najvećim svetskim metropolama. 

Muški mozak procesuira informacije po klasterima. Možemo ga banalno uporediti sa ogromnim ormanom prepunim fioka. Postoji fioka za ženu, fioka za njenu majku, fioka za posao, kuću, dete, auto... i postoji jedno zlatno pravilo: te fioke se međusobno ne dodiruju, nikada! Kada smo u jednoj temi, bilo da gledamo utakmicu bilo da radimo na računaru, a žena nas pita nešto što nema veze sa fiokom u koju smo trenutno mentalno zariveni, dobija se čuveni Da, draga rezultat, koji se neminovno završava svađom. Mi muškarci moramo prvo da spakujemo fioku u kojoj smo, resetujemo mozak i kada se sistem rebutuje, otvorimo fioku u kojoj je tema o kojoj nas supruga ili devojka nešto pita. Tek tada smo u stanju da zapamtimo šta nam je rečeno i reagujemo na pravi način. S druge strane, žene su mentalno prespojene potpuno drugačije. Kod njih ne postoje takve fioke – kaže naš sagovornik.

Mreža žica i lampica

Naučnici su mapiranjem neurona i sinaptičkih veza grafički prikazali ženski mozak kao mrežu međusobno povezanih žica i lampica. Kod žena je muž povezan s decom, koja su povezana s poslom, koji je povezan s porodicom... Sve je međusobno povezano. Takođe je dodatno povezano sa emocijama. Kada se iskustvo veže sa emocijom, stvori se sinapsa odnosno trajna memorija. To je ujedno i odgovor na pitanja zašto žene imaju bolji multitasking, zašto se muškarci bolje fokusiraju i zašto mi nikako da iskopamo neki važan datum iz memorije, dok žene pamte koji je dan u nedelji bio kada im je pre dvadeset godina zagorela kajgana dok su gledale seriju, peglale i razgovarale s prijateljicom u isto vreme.

Da sam znala ranije ovo što sam sad čula, nikad se ne bih razvela, rekla mi je svojevremeno jedna mlada žena – kaže Đurić. 

Poražavajuća statistika razvoda kod nas prati tendenciju porasta u svetu, i tu nimalo ne zaostajemo. Međutim, većina nesporazuma nastaje usled pogrešnog mišljenja da nas partner ne poštuje. 

– Pričao sam s mnogim razvedenim muškarcima i ženama, koji su tek u drugom ili trećem braku ukapirali da su neke stvari iste kao i u prvom. Jednostavno, tako smo sazdani. Problem u komunikaciji tipa Ništa ne slušaš šta ti govorim nema veze s nepoštovanjem, već sa čistom fiziološkom razlikom između bilo kog muškarca i bilo koje žene. Kako to prevazići? Moja supruga, kada ima nešto važno da razgovara sa mnom, tapne me po ramenu, pogleda me u oči i bukvalno kaže da otvorim fioku za temu o kojoj je reč. Za nekoliko sekundi ja prebacim pažnju na to što mi priča i lepo se dogovorimo. 

KAKO DA BUDETE SREĆNI U LJUBAVI? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Uloga prazne fioke

Muškarci imaju i jednu vrlo posebnu fioku. U njoj nema apsolutno ničega. Kada želimo da se oslobodimo od stresa, samo se zavučemo u u fioku i ne radimo ništa. To žene posebno nervira jer ne mogu da razumeju kako na pitanje Šta radiš? možemo da odgovorimo Baš ništa! i misle da ih lažemo. Iz njihove perspektive to je nemoguće! Opet nepoštovanje i razlog za svađu – navodi naš sagovornik.

PROČITAJTE VIŠE: ŠTA JE LJUBAV, A ŠTA EMOCIONALNA INTELIGENCIJA: evo u čemu je ključ uspešne veze i srećne ljubavi

Žene se od stresa oslobađaju na potpuno drugačiji način – pričom! Kada se žena vrati s posla, ako ne prepriča nekome sva fascinantna iskustva toga dana, do kraja dana će biti nervozna. Muškarci, kao prirodni refleks samoodržanja, kada žena počne da prepričava šta ima novo, po pravilu zaranjaju u svoju praznu fioku, umesto da je saslušaju, učestvuju u razgovoru, posavetuju i uživaju u svoj ljubavi koja sledi. 

Sačuvajte sebe

– Naravno, ovo je samo delić iz mnoštva praktičnih saveta koji se mogu primeniti na bilo koji par, na bilo kojoj tački na našoj planeti. Univerzalni problem je i udaljavanje usled dužeg zajedničkog života i preterana naviknutost na partnera. Ponekad je dovoljno da se setimo kako smo voljenu osobu osvajali i da shvatimo kako je pogrešno ako prestanemo s tom igrom zavođenja samo zato što je naša veza krunisana brakom i porodicom. 

U toj okrenutosti porodici nikako ne smemo da izgubimo sami sebe. Sasvim je u redu da imamo svoje hobije, neke trenutke samo za sebe, za tajnovitost i nadahnuće, jer partner nas voli zbog naše ličnosti, a ta ljubav treba da potraje. Zato ne treba zapostaviti partnera, ali na prvom mestu ne treba zapustiti svoj duh, koji nas čini tako zavodljivim – tvrdi Boris Đurić.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna