Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova aktivnost POKREĆE VIŠE OD 300 MIŠIĆA u našem telu, a ima još brojne blagodeti po organizam: Evo zašto treba više da se smejete

Kada se nasmešite, šaljete poruku mozgu da ste srećni i tada se u telu luči hormon sreće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki put kada prasnete u smeh i smejete se do suza, činite dobro svom zdravlju. Smeh dovodi do mnogih fizioloških promena i aktivira više od 300 mišića lica, dijafragme, stomaka i leđa; podstiče snabdevenost srca i pluća krvlju; povećava kapacitet pluća; snižava krvni pritisak, nivo šećera u krvi i hormona stresa; opušta čitavo telo, a dokazano je da jača i imunski sistem. Hormoni sreće, koji se pritom luče, deluju direktno na mozak stvarajući osećaj zadovoljstva. To je najzdraviji način da se oslobodite loših emocija kao što su strah, gnev ili trema. Koristan je i za samopouzdanje, pa mnoge firme uvode humor u radno okruženje ne bi li obezbedile dobru atmosferu i povećale produktivnost.

PROČITAJTE JOŠ: OVE TOKSIČNE MISLI TREBA DA ZABORAVITE: evo kako da se oslobodite nezdravih emocija

Međutim, da bismo se smejali, potrebno je da nas nešto ili neko podstakne na smeh. Stoga nije lako izazivati smeh svakodnevno, ne računajući slobodno vreme kada možemo svesno izabrati neku komediju na televiziji u nadi da ćemo se uz nju opustiti, nasmejati do suza i nakratko zaboraviti brige.

Ipak, postoji nešto što zavisi isključivo od nas samih, od našeg duha, volje, vere i spremnosti da se posvetimo sebi: osmehivanje. Dakle, ovde će biti reči o osmehu, ali ne onom zagonetnom, lukavom ili podsmešljivom, već o osmehu koji emituje čistu radost.

Da li ikada razmišljate o tome koliko se često osmehujete? Da li se nasmešite komšijama kada ih sretnete na ulici ili u liftu? Da li nabacite osmeh prilikom upoznavanja kada pružate ruku i izgovarate svoje ime? Da li se osmehujete ljubaznoj kasirki u samoposluzi? Kada se nasmešimo, tvrde stručnjaci, šaljemo poruku mozgu da smo srećni i tada se u našem telu oslobađa endorfin, hormon sreće. Da li to znači da svaki put kada smo loše volje, treba na silu da se nasmejemo, makar to značilo da smo svoje telo i svoj mozak obmanuli? Međutim, to je mala, slatka prevara, od koje će naš organizam, a i naše okruženje, imati koristi.

Brojne studije pokazale su da je smeh zarazan. Kada vidimo osmeh na nečijem licu, mišići na našem licu taj izraz preuzimaju „imitirajući ga” a da toga nismo ni svesni. Naravno, to znači da je dobro biti u društvu vedrih, nasmejanih ljudi.

OTKRIJTE PET RAZLOGA ZA SMEH

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije