Svaki put kada prasnete u smeh i smejete se do suza, činite dobro svom zdravlju. Smeh dovodi do mnogih fizioloških promena i aktivira više od 300 mišića lica, dijafragme, stomaka i leđa; podstiče snabdevenost srca i pluća krvlju; povećava kapacitet pluća; snižava krvni pritisak, nivo šećera u krvi i hormona stresa; opušta čitavo telo, a dokazano je da jača i imunski sistem. Hormoni sreće, koji se pritom luče, deluju direktno na mozak stvarajući osećaj zadovoljstva. To je najzdraviji način da se oslobodite loših emocija kao što su strah, gnev ili trema. Koristan je i za samopouzdanje, pa mnoge firme uvode humor u radno okruženje ne bi li obezbedile dobru atmosferu i povećale produktivnost.

PROČITAJTE JOŠ: OVE TOKSIČNE MISLI TREBA DA ZABORAVITE: evo kako da se oslobodite nezdravih emocija

Međutim, da bismo se smejali, potrebno je da nas nešto ili neko podstakne na smeh. Stoga nije lako izazivati smeh svakodnevno, ne računajući slobodno vreme kada možemo svesno izabrati neku komediju na televiziji u nadi da ćemo se uz nju opustiti, nasmejati do suza i nakratko zaboraviti brige.

Ipak, postoji nešto što zavisi isključivo od nas samih, od našeg duha, volje, vere i spremnosti da se posvetimo sebi: osmehivanje. Dakle, ovde će biti reči o osmehu, ali ne onom zagonetnom, lukavom ili podsmešljivom, već o osmehu koji emituje čistu radost.

Da li ikada razmišljate o tome koliko se često osmehujete? Da li se nasmešite komšijama kada ih sretnete na ulici ili u liftu? Da li nabacite osmeh prilikom upoznavanja kada pružate ruku i izgovarate svoje ime? Da li se osmehujete ljubaznoj kasirki u samoposluzi? Kada se nasmešimo, tvrde stručnjaci, šaljemo poruku mozgu da smo srećni i tada se u našem telu oslobađa endorfin, hormon sreće. Da li to znači da svaki put kada smo loše volje, treba na silu da se nasmejemo, makar to značilo da smo svoje telo i svoj mozak obmanuli? Međutim, to je mala, slatka prevara, od koje će naš organizam, a i naše okruženje, imati koristi.

Brojne studije pokazale su da je smeh zarazan. Kada vidimo osmeh na nečijem licu, mišići na našem licu taj izraz preuzimaju „imitirajući ga” a da toga nismo ni svesni. Naravno, to znači da je dobro biti u društvu vedrih, nasmejanih ljudi.

OTKRIJTE PET RAZLOGA ZA SMEH

PageBreak

U poslednje vreme često čujemo da treba uživati u svakodnevnim malim zadovoljstvima, da treba biti u ravnoteži sa samim sobom... Međutim, da li zaista primenjujemo savete iz popularne psihologije ili ih zanemarujemo? Elizabet Kuzon, klinički psiholog, tvrdi da postoji barem pet dobrih razloga da se potrudimo oko vlastitog osmeha.

Naše okruženje svakodnevno nudi brojne izvore malih zadovoljstava na koje često zaboravljamo. I svaki put kada obratimo pažnju na njih i prepustimo se malim dnevnim dozama radosti, dobićemo taj tako dragocen osmeh. Na primer, stavljam kocku čokolade u usta, puštam da se istopi i mislim na užitak koji mi je priuštila; divim se bojama jesenjeg lišća; uživam u zraku sunca na svom licu; udišem duboko miris kiše; hvatam osmeh nekog stranca u prolazu...

PROČITAJTE JOŠ: PRATITE OVE ZNAKOVE I NAUČITE DA IZBEGNETE SVAĐE: stručnjaci otkrivaju glavne uzroke naših nesporazuma

Sva ta mala zadovoljstva koja se čine suviše banalnim, kada se doživljavaju osvešćeno, kada im se prepuštamo u potpunosti, bez ijedne misli o bilo čemu drugom, donose veliku korist našem duševnom zdravlju i životnom elanu. Zato, otvorimo širom oči i upijmo sva mala dnevna zadovoljstva, koja će nam ozariti lice i izmamiti osmeh, savetuje Elizabet Kuzon.

Izgleda prilično banalno, ali ipak je značajno podsetiti se ponekad da nam je pružena šansa da budemo ovde i sada. Nemamo naviku, a trebalo bi, da se često podsećamo kako smo živi, kako dišemo, uprkos povremenim problemima i bolovima kojima je naše telo izloženo. Zašto da se jednostavno ne radujete samom životu i slavite prostu činjenicu što postojite?

Da bismo svoje misli usmerili u tom pravcu, možemo svakoga dana meditirati, raditi vežbe disanja ili priuštiti sebi popodnevnu dremku. Udahnite malo kosmičke energije koja je svuda oko vas i izmamite sebi osmeh. Nekad će on biti stidljiv, jedva primetan, ali ipak je tu, na vašem licu. Ukratko, pošaljite svom licu dobre vibracije koje će mu dati makar nagoveštaj osmeha. I to je korisno, tvrdi Elizabet Kuzon, autorka knjige Biti srećan – praktične vežbe.

Opšte je poznato da je osećaj zahvalnosti koristan, ali pritisnuti svakodnevnim obavezama zaboravljamo da bi svakoga dana trebalo izražavati zahvalnost, bilo sebi bilo nekom drugom ili bogu. Na primer, svake večeri možete pred ogledalom da se zahvalite na onome što imate, da čestitate sebi ako ste učinili nešto dobro, da pomislite na ljude koji su tog dana bili ljubazni prema vama ili učinili nešto za vas, kaže Elizabet Kuzon.

PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI KAKO DA IZAZOVETE SMEH I KAD VAM NIJE DO NJEGA

PageBreak

Kada se ušuškate u postelju, treba da udaljite od sebe sve loše sitnice koje su se desile tog dana i mislite samo na dobre. Ako se uspavljujete sa osmehom na licu, energija osmeha učiniće da sebi obezbedite dubok i spokojan san, koji je jedan od preduslova zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: 5 ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA JE VAŠA LJUBAV BAŠ ONA PRAVA: kako da prepoznate srodnu dušu

Moralne vrednosti su pravi pokretači u našem životu. Sve ono što životu daje smisao – poštovanje drugih, uvažavanje prirode, altruizam, ljubaznost, dobročinstvo, porodica – izaziva osmeh. Pomoći starom čoveku na ulici, reagovati na nepravdu, održavati vezu s bližnjima, negovati prijateljstvo – sve ono što direktno dotiče naše osnovne vrednosti i pomaže da budemo u ravnoteži sa sobom, istovremeno nam mami osmeh. A on nas, između ostalog, i ulepšava i podmlađuje.

Naučno je dokazano da osmeh, čak i isforsiran, podiže raspoloženje i raspršuje crne misli. Dakle, naterajte se da kontrolisanim mislima izazovete osmeh barem deset puta na dan. S vremenom, ta praksa pozitivnih stavova koje sebi namećete i isforsiranih osmeha preći će u automatizam i vaš mozak će nastaviti da obavlja zadatak koji ste mu zadali kao nešto prirodno. Nećete ni primetiti kada će vaš osmeh postati istinski.

Pripremila: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna