Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija

Najbolja godina za brak i najrizičnija godina za razvod

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Danas se brakovi sve češće završavaju razvodom, ali ovo bi moglo da se promeni... naučnici su utvrdili koje je najbolje doba za ulazak u brak i njegovu uspešnost!

Izvor: Foto: Profimedia

Godinama se činilo da je bolje venčati se kasnije.

Međutim, najsvežiji podaci istraživanja američkog Univerziteta Utah ukazuju na to da su oni koji brak sklope nakon 32. godine u većoj "opasnosti" da će se razvesti od parova koji se venčaju u kasnim dvadesetima.

Koja je onda idealno doba za ulazak u brak i najmanju šansu za razvod? Između 25. i 32. godine, a u toj računici u obzir su uzeti društveni i demografski faktori poput seksa, rase, strukture porodice, religije, seksualne prošlosti i veličine mesta u kojem osoba živi. 

"Za gotovo svakoga kasne dvadesete čine se kao najbolje godine za ulazak u brak", ističe H. Volfinger, vođa istraživanja. Nudi i objašnjenje zašto je ljudima koji se venčaju u srednjim tridesetima teže ostati u braku. Kaže da oni koji čekaju srednje 30. da bi sklopili brak možda nemaju predispozicije za brak, bilo zbog teške ličnosti ili teškoća s uspostavljanjem međuljudskih odnosa te stoga kod njih postoji veći rizik od razvoda.

VIŠE: Brakolomac na internetu: otkrijte koji je razlog svakog trećeg razvoda

Uz to, ističe da se neke osobe u tridesetima koje bi i bile dobar bračni partner osećaju sasvim dobro i kao samci ili im odgovara da žive u vanbračnoj zajednici. Neki se pak ljudi koji odlažu brak toliko naviknu na samački život da ne budu dobri bračni partneri ukoliko se ikada odluče braku dati šansu.

Izvor: Zadovoljna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije