Lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke, jedan od vodećih stručnjaka za psihosomatsku medicinu, tvrdi da se po ukusu hrane koju neko preferira, može načiniti i psihološki profil ličnosti.

On navodi da je glad simbol želje za posedovanjem. Ako je neko „gladan“ ljubavi, a ta glad nije odgovarajuće utoljena, ona se u telu javlja kao želja za slatkišima, što samo znači da su ljubav i slast tesno povezane. Oni roditelji koji decu zatrpavaju slatkišima suštinski nisu spremni da im daruju ljubav.

Slanu hranu i jaka jela vole oni koji se bave intelektualnim radom, a konzervisanu hranu, naročito dimljenu i gorke čajeve, oni koji su konzervativno nastrojeni.

PROČITAJTE JOŠ: Ishrana dece po znacima horoskopa: šta ko voli i treba da jede

Ljuta i dobro začinjena hrana opsesija je onih koji tragaju za novim dražima i izazovima, iako su ponekad, kao i takva hrana, teško „svarljivi“ i podnošljivi. Perfekcionisti, strogi i kruti su u društvu manje prijatni od sladokusaca.

Suprotno njima, oni koji jedu dijetalnu hranu, bez soli i začina, sebe žele da poštede svih novih utisaka. Kako se boje svake konfrontacije, takvi ljudi dolaze u situaciju da većinu stvari ne mogu da „sažvaću“ ili „progutaju“, pa od dijetalne prelaze na kašastu hranu.

Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani, dok su oni koji vole kiselo mnogo tolerantniji na ekstremne ukuse, spremni su da isprobaju nova jela i da „pomeraju granice“.

PROČITAJTE JOŠ:  Astro dijeta: najbolja hrana za vaš horoskopski znak

Izražen strah od kostiju, koščica, tvrdih semenki i jezgara simbolizuje strah od agresivnosti, ali i od problema, a javlja se kod ljudi koji ne vole suočavanje sa suštinom. Suprotna grupa su makrobiotičari, koji po svaku cenu žele da iskuse suštinu (jezgro). Po pravilu to su oni koji traže probleme, a imaju teškoću da prihvate ljubav.

Tekst: Danijela Kljajić