Vesti o korona virusu šire se izuzetno brzo, a bolest COVID-19 izaziva i brojne smrtne slučajeve.

Kako deci objasniti korona virus? Kako da roditelji sa decom o epidemiji  i pandemiji razgovaraju?

Prirodna potreba roditelja je da decu zaštite, kako od virusa tako i od zastrašujućih vesti.

Ponekad se možemo nadati da će vesti same od sebe "iščileti" i biti zaboravljene.

Međutim, takvo rešenje se - očito - ne može primeniti u ovom slučaju. 

Svaki roditelj će, naravno, formirati svoj lični odnos prema ovom pitanju, a on, pre svega, zavisi od uzrasta deteta.

Za predškolce će, sigurno, biti naglasak na higijeni i navikama, dok je školsko dete sigurno već u atmosferi uzajamnog zadirkivanja u stilu "on ima korona virus", pa se mora razgovarati  i o tim temama.

Kako bi roditelji trebalo da se ponašaju i na koji način da pojasne mlađoj deci nastalu situaciju, savetuje stručna saradnica sajta Yumama, pedagog Kristina Miladinović.

"Deca su izuzetno osetljiva na strahove roditelja, brige, stres i traume u porodici. Iako mislimo da su deca mala i da ne razumeju, oni osećaju sve naše brige.

Nemojte lagati decu, ali i paniku ostavite po strani.

Odrasli se često ponašaju nezrelo, psuju, prete, prepričavaju po bezbroj puta neki trač ili vest, potpuno zanemarujući prisustvo dece. Deca nisu imuna na svakodnevna dešavanja.

Razgovarajte sa decom o merama zaštite i mogućim posledicama bolesti.

PageBreak

Potražite informacije o korona virusu i načinima prevencije i izlečenja.

Razgovarajte o značaju lične higijene, o pravilnom pranju ruku, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, nakon igre napolju. Istaknite da je najvažnije da ojačamo organizam i imunitet u borbi protiv bilo koje bolesti.

Zdrava ishrana, što više fizičkih aktivnosti u prirodi. Objasnite im da trenutno moramo, kako bismo se zaštitili, da promenimo način života. Ukažite im na značaj štetnosti zajedničkog korišćenja flašica za vodu/sokove, pribora za jelo... Smanjite druženje u zatvorenim prostorijama.

Naoružajte se strpljenjem, dozvolite deci da vas pitaju sve što žele.

Pokušajte da ne paničite u razgovoru sa drugima, pred njima.

Pokažite detetu kako se osećate, nemojte "lažirati" osećanja jer deca odlično razumeju neverbalne poruke koje su u suprotnosti sa onim što pričate, možete ih samo na taj način zbuniti i učiniti nesigurnim.

Nemojte ih pretrpati informacijama koje neće razumeti.

Nema svrhe ubeđivati dete da se ne plaši uopšte, kada je situacija takva da daje razloga za strah, ipak taj strah treba umanjiti i pobediti.

Bitno je da prepoznate strah i nesigurnost i odgovorite na dečja pitanja u skladu sa uzrastom deteta, bilo kroz igru, priču, crtanje ili razgovor.

Zajedno osmislite aktivnost uz koju ćete lepo da provedete vikend.

Prilagođeno sa: Yumama