Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO NE PREKIDAMO ŠTETAN ODNOS I LJUBAV U KOJOJ PATIMO: 5 razloga što ostajemo u vezi u kojoj nismo srećni

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svima nam se, tokom života, dešava da napuštamo određene ljude i odnose, situacije i okolnosti u kojima smo se našli. Neretko se desi da, tek kada se na to odvažimo, shvatimo da bi za nas bilo zdravije i konstruktivnije da smo otišli ranije. Ili kad vidimo nekoga kako se muči u odnosu za koji znamo da nije dobar za nju ili njega, pa nam nije jasno zašto ta osoba ne izlazi iz takvog odnosa ili situacije.

Ovde po sredi može biti nekoliko faktora, kao što je to obično slučaj kad je reč o ljudskom ponašanju. Ovom temom sam se, iz ličnih razloga, aktivno bavila mesecima unazad, baš pre, usred i nakon odlaska iz situacija i odnosa koje sam procenjivala kao štetne za sebe.

Zato pišem, što bi se reklo, „iz glave”, ali i „iz stomaka”, vodeći se svojim poznavanjem psihologije, ali bez osvrtanja na reference koje bi nam mogle ponuditi naučno uporište za ovu temu. To može biti predmet nekog drugog teksta. Ovaj je, dakle, iz glave i iskustva.

1. Dobit koju možemo imati u odnosu iako je štetan

Većina nas je u određenom odnosu zato što nam to donosi neku dobit ili korist. Sigurno ste čuli da je jedan od najčešćih razloga zašto žene koje su žrtve porodičnog nasilja ostaju u odnosu sa nasilnikom taj što nemaju sopstvene izvore prihoda pa ne mogu da se osamostale, odnosno napuste ga.

Dobit je, u ovom slučaju, materijalna sigurnost. Korist ili dobit može imati mnoge pojavne forme. Ako smo nezadovoljni svojim poslom, a biramo da na njemu ostanemo, onda to isto možemo činiti iz koristi (kao što su sama činjenica da imamo posao, plata, tim u kom radimo i slično).

Dobit može biti i psihološka, a ne samo materijalna ili opipljiva. Psihološka dobit je sve ono zbog čega smo inače u tom odnosu, a to mogu biti ljubav, povezanost, osećaj pripadnosti i slično. Dalje, možemo ostajati u nekom odnosu zato što to, na primer, to odgovara našem imidžu ili slici koju o sebi želimo da stvorimo ili sačuvamo.

Čak i odnos na relaciji nasilnik/agresor i žrtva može da ima psihološku dobit, ali da se ne zapetljavamo u kompleksne motive ljudskog ponašanja, činjenica je da najčešće ostajemo u nekom odnosu jer nam on nešto donosi. Pitanje je samo da li je to što nam donosi veće i važnije od štete koju nam pravi.

Za mene je, u situacijama koje se tiču saradnje sa određenim firmama, dobit bila materijalna (klijent koji redovno plaća), ali i psihološka (klijent koji ima „ime”, pa mi je u interesu da se na ovaj način povezujemo).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije