Školska dvorišta, umesto da budu bezbedna, postaju mesta na kojima se igra petardama završava teškom povredom šake, svađe prerastaju u brutalne tuče i obračune u kakvom je nedavno mladiću u Batajnici mladiću smrskana lobanja, a ne tako davno u Kaluđerici se dogodilo i ubistvo.

PROČITAJTE JOŠ: Ovako izgleda prvi dan škole u Finskoj: odeća skromna i udobna, markirane garderobe nema

Dečak (9) teško je povređen u nedelju nedaleko od dvorišta OŠ "Kralj Aleksandar I" na Novom Beogradu kada je, prilikom dečje igre eksplodirala petarda.

Samo dan nakon dočeka 2018. godine sličan incident dogodio se u dvorištu OŠ "Janko Veselinović" na Voždovcu kada je, prilikom paljenja petarde, dečaku (14) povređena glava.

PROČITAJTE JOŠ: NEĆETE VEROVATI ŠTA UBIJA NAJVIŠE TINEJDŽERA NA SVETU: Svaki deseti mlad život završi na ulici

Mladiću smrskali lobanju

Da školska dvorišta postaju sve opasnija svedoči i brutalna tuča koja se odigrala 12. januara oko dva sata posle ponoći u OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

Mladiću L. Đ. (20) smrskana je lobanja, ima i druge povrede tela i bori se za život u Urgentnom centru. Pretučen je, navodno, bejzbol palicom, a za napadačem ili više njih i dalje se traga. Batajničani su ispričali da škola jeste ograđena, ali da se posle časova tu okupljaju i bivši đaci i da, kako je rekao jedan od njih, "tu ima svega i svačega".

Učenica OŠ "Nikola Tesla" u Vinči Dunja Dedić (10) zadobila je povrede ruke i lica kada ju se tokom velikog odmora u školskom dvorištu krajem seprembra izujedao pitbul, inače vlasnički pas.

Bizaran vandalski čin odigrao se samo par dana ranije na fudbalskom terenu koji deli gimnaziju "Patrijarh Pavle" i OŠ "14. oktobar" na Petlovom brdu.

Grupa maloletnika dovukla je isečeno drvo na teren i spalila stablo. Samo pukom srećom niko nije povređen.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVENE OPASNE HEMIKALIJE U HRANI ZA DECU: evo koje proizvode svaki roditelj treba da izbegava (FOTO)

Jedna od najjezivijih porodičnih tragedija dogodila se u aprilu 2014. godine u dvorištu stare OŠ "Aleksa Šantić" u Kaluđerici, kada je hicem iz pištolja ubijen Marko Jakovljević (16). Marko je kobne noći bio sa nekoliko prijatelja i bratom Milošem u dvorištu, a rezultati istrage ukazivali su na to da je smrtonosni hitac ispalio Miloš.

Tri godine kasnije Miloš je priznao da je on pucao, a na suđenju je rekao da "nije hteo da usmrti brata" i da se "sve slučajno desilo".

Školska dvorišta očito nisu rezervisana samo za školarce, posebno u kasnim večernjim satima. Pre pet godina u dvorištu OŠ "Filip Višnjić" zakazana je tuča huligana koja se završila ubistvom Vladimira Živkovića (35), člana navijačke grupe "Zabranjeni" koja se sukobila sa "Alkatrazom".

Izvor: Blic