Rusi nisu svet obogatili samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najlepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i u Srbiji. A popularnost tih imena ne jenjava, pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla.

Predstavljamo vam najlepša ruska imena sa divnom simbolikom za vaše male dečake i devojčice.

Ženska imena:

1. Tatjana - ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) - ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna i sveta.

PROČITAJTE JOŠ: Da li početno slovo vašeg imena određuje i vaš karakter

3. Maša - nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4. Nataša - ovo ime znači rođen, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti uglavnom pripadalo deci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir i spokojstvo.

Muška imena ruskog porekla:

1. Boris - ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem - slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja - izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje - Bog je milostiv. Ovo ime je uniseks, odnosno može se dati i dečaku i devojčici.

3. Igor - ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branitelj mora.

4. Aleksandar (Saša) - ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

PROČITAJTE JOŠ: Koja imena najčešće dajemo deci

5. Ivan - najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Ime Ivan znači Bog je milostiv.

Izvor: Zadovoljna