Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da predvidite inteligenciju deteta uz pomoć jednog zrna suvog grožđa

Istraživači Univerziteta u Vorviku tvrde da mogu da predvide koliko će osmogodišnjaci biti uspešni u školi pomoću samo jednog zrna grožđa...

  Izvor: Foto: Profimedia

Metod istraživača Univerziteta u Vorviku bi mogao da bude najjedostavniji test dečjih sposobnosti ikada smišljen, piše B92 26. novembra 2015. godine.

Naime, oni su testirali na stotine dece stavljajući zrno suvog grožđa pod šolju i govoreći im da sačekaju pre nego što dobiju odobrenje da ga pojedu. 

Uprkos tome što naredba deluje prilično jednostavno, za decu u mlađim uzrastima može biti veoma “iscrpljujuća” i mnoga od njih će pokleknuti... Rezultati su, međutim, pokazali da su ona deca koja su bila najstrpljivija u 8. godini života bila znatno inteligentnija (7 poena na skali) od svojih nestrpljivih vršnjaka. 

VIŠE: Podstaknite kreativnost kod deteta

"Igra sa zrnom suvog grožđa jednostavan je način za procenu inhibitorne kontrole kod mlađe dece... i može se u kliničkoj praksi koristiti za utvrđivanje stepena rizika za javljanje poremećaja pažnje i učenja“, izjavio je istraživač Diter Volke. Naučnike je naročito interesovalo kako će se na testu pokazati prevremeno rođene bebe. Ne baš najbolje, ispostavilo se. 

"Što je manja bila gestaciona starost deteta, to je bila manja inhibitorna kontrola i veće su bile šanse da se kod deteta javi poremećaj pažnje i manja akademska postignuća”, navodi se u studiji. Istraživanje je objavljeno u magazinu “Journal of Pediatrics”.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije