Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 lekcija za mame dečaka: ovako se vaspitavaju budući pravi muškarci

Ako dete redovno uči i napreduje u školi, time su samo delom osigurani uslovi da jednog dana bude i uspešno.... Ali da bi bilo zadovoljno i sigurno, potrebno je još mnogo toga!

  Izvor: Foto: Profimedia

Mnogi smatraju, pogotovo ako imaju devojčicu i dečaka, da sinovi pre postaju snažni i da im je pomoć majke manje potrebna nego devojčicama. Društvo pretpostavlja da dečaci mogu izdržati mnogo veći teret od devojčica. A nas treba ponekad podsetiti da ne odgajamo samo sinove, nego i mlade muškarce. 

PROČITAJTE VIŠE: Pomoć za đake i studente: 6 tehnika za bolje učenje

Majke bi trebalo da se zapitaju u kakvog muškaraca bi želele da njihov sin odraste kao i koji su najbolji saveti koje mu mogu dati po pitanju muško-ženskih odnosa. Evo nekih smernica... 

1. Žene mogu imati karijeru i decu.

Naravno da će kad odraste znati da može da ima karijeru i porodicu, ali mora znati da isto mogu i njegove vršnjakinje. Možda mu to pokazujete već svojim primerom, ali pripazite da on nikad ne pati zbog vašeg posla. Koliko god ostajali prekovremeno ili radili vikendom/noćima, on mora da zna da bi vi sve ostavili u trenutku ako bi mu bila potrebna vaša pomoć. Na ovaj način će shvatiti da žena može postići i jedno i drugo. 

2. Pravi muškarci ne kriju svoje emocije.

Podstičite empatiju kod dece jer je to osobina koja mnogima nedostaje. Empatija se može učiti. Iako vaše dete ne treba da se rasplače svaki put kad doživi neku nepravdu, trebalo bi da zna da pokaže svoja osećanja i da otvoreno priča o njima. 

PROČITAJTE VIŠE: Saveti za mlade mame: kako da naučite dete da spava samo u krevetu

3. Muškarci mogu biti jaki i nežni u isto vreme.

Podstaknite dete da koristi mozak, snagu i osetljivost. Nije loše da ga uputite kako da se ponaša sa decom s posebnim potrebama. Tako ćete ga naučiti da bude svesniji različitosti oko sebe a samim tim i da bude osetljiviji prema drugima. 

4. Pravi muškarci vole bezbedan seks.

Kada se približi trenutak da vaš sin postane seksualno aktivan, pričajte s njim o izlascima i sigurnom seksu. Predložite mu da s budućom devojkom podeli novac za kontracepciju, jer siguran seks nije nešto o čemu bi trebale brinuti samo žene. 

5. Ne znači ne!

Pre ulaska u pubertet pravi je trenutak da počnete sa sinom da pričate o seksu. Objasnite mu da izbegava alkohol jer on može uticati na njegovo ponašanje i odluke. Takođe, neka bude svestan da "ne" uvek znači "ne."

Izvor: Magazin.net.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije