ASTRA dodaje da je tokom 2014. na taj jedinstveni Evropski broj za prijavu nestale dece u Srbiji prijavljen nestanak 11 devojčica i četiri dečaka.

U dva slučaja troje dece su oteli njihovi roditelji, dok su dve devojčice otele osobe izvan porodice.

U pet slučajeva su deca pobegla od kuće, a u tri slučaja deca su nestala iz drugih razloga - u jednom, devojčica je otišla da poseti prijatelja koji ju je silovao i ubio, a zatim sakrio njeno telo. Dva nestanka su prijavili građani kao moguće otmice dece, ali je proverom utvrđeno da deca nisu oteta.

Ipak, kako se navodi, nadležne službe preduzele mere radi njihove zaštite.

Osobe koje najčešće zovu broj 116000 su roditelji, nevladine organizacije i građani, navodi se u saopštenju. U tom periodu primljeno je i 255 poziva koji se tiču problema nestalih beba u našoj zemlji.

PROČITAJTE VIŠE: Pomoć za roditelje nestale dece: šta treba da radite

ASTRA je svim roditeljima koji sumnjaju da im je dete nestalo u porodilištu, a koji su se toj organizaciji obratili za podršku, obezbedila obrasce za potraživanje dokumentacije od strane matične službe, bolnice i Javnog komunalnog preduzeća, kao i obrazac i detaljne smernice za obraćanje nadležnom tužilaštvu.

Najveći izazovi s kojima se susreće linija 116 000 jesu da građani i građanke nisu dovoljno informisani o postojanju tog broja, nepostojanje budžeta za pokrivanje troškova te linije i nedovoljno efikasna saradnja sa državnim organima u praksi, navodi se u saopštenju.

Rad Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji tokom 2014. beleži značajan doprinos na polju zaštite dece i potraga za nestalom decom, a za 2015. planiran je veliki broj aktivnosti, koji se odnose na pomenute slučajeve nestalih beba.

U narednoj godini ASTRA očekuje razvijanje sistema alarmiranja javnosti (Tijana Alert) po uzoru na evropske države, a koji će doprineti brzim i efikasnim potragama.

Kako se dodaje, trebalo bi da bude veća vidljivost rada linije i prepoznavanje Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji, pre svega uz podršku države.

PROČITAJTE VIŠE: Zabrana fizičkog kažnjavanja dece u Srbiji: ZA i PROTIV (I deo)

Osnovna funkcija Evropskog telefonskog broja za nestalu decu 116000, koji funkcioniše u 27 država, jeste da prima pozive kojima se prijavljuje nestanak deteta i prosleđuje ih policiji i drugim nadležnim službama, da obezbedi psihološki i drugi vid podrške njihovim roditeljima ili starateljima, kao i da pruži podršku u potrazi za nestalim detetom.

U slučaju da se nestalo dete nalazi na teritoriji strane države, taj vid pomoći je od posebnog značaja ukoliko postoji jezička barijera u komunikaciji roditelja sa policijom u zemlji u kojoj se njihovo dete potencijalno nalazi.

Pozivom na broj 116000 bilo kojoj od Evropskih zemalja gde je linija u funkciji, omogućava se neophodna brza reakcija i udruživanje akcija usmerenih ka uspešnom pronalaženju nestalog deteta.

Izvor: Tanjug