Zbirke za pripremu završnog ispita iz sedam predmeta koje će osmaci polagati u junu predstavljene su u Ministarstvu prosvete 24. juna 2014. godine.

Kako javlja Tanjug, nadležni tvrde da su zbirke napravljene tako da i "kampanjci" mogu da se pripreme.

Zbirke iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i zbirka za novouvedeni, kombinovani test sa pitanima iz pet predmeta, sadrže većinom zadatke sa osnovnog nivoa standarda i od danas, najkasnije u ponedeljak, mogu se kupiti u knjižarama ili poručiti preko škola. Sve tri zbirke koštaju 560 dinara, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Ljubiše Antonijevića prvi put ove godine na završnom ispitu svi zadaci su nepoznati.

Zbirke su pomoć učenicima, rekao je Antonijević i naveo da treba da smanje interesovanje za privatne časove.

Na komibnovanom testu su pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, rekao je Antonijević i naveo da će ova pitanja nositi osam bodova, a test iz srpskog i matematike po 16 bodova.

Izdavači zbirki su Ministarstvo i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, štampane su u 24 verzije i pripremljene su i za pripadnike nacionalnih manjina, rečeno je na konferenciji. 

Iz srpskog ima 435 zadataka, matematike 380 a iz kombinovanog testa 270 pitanja, rečeno je na skupu i istaknuto da će zadaci pomoći učenicima da obnove gradivo i provere znanje, ali na završnom ispitu neće biti istovetni zadaci kao u zbirkama.

"Nema teških i lakih zadataka, onima koji uče je sve lako", rekao je direktor Zavoda Dragan Banićević ukazujući na dugoročno opredeljenje da deca treba da stiču funkcionalno znanje.

Na kraju zbirki data su rešenja zadataka i lista standarda koji se proveravaju, rečeno je na skupu i ukazano da se osmaci uveliko pripremaju za završni ispit u svojim školama, a roditeljima preporučeno da ne paniče, jer, kako je rečeno, to ne čine ni deca.

Kalendar završnog ispita biće poznat naknadno, ali se zna da će ispit biti u junu i da će đaci taj test polagati tri dana.Pre male mature, osmake čeka probni test završnog ispita koji će biti tokom maja.

Zbirke će biti postavljene i u elektronskoj formi na sajtu Zavoda, ali će se prvo pojaviti u knjižarama.