Završni ispit koji će osmaci polagati na kraju ove školske godine nosiće ukupno 40 bodova i to po 16 srpski odnosno maternji jezik i matematika, a osam bodova treći, kombinovani test, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, posle konsultacija sa stručnom javnošću, predstavnicima međunarodne zajednice, nastavnicima, direktorima škola, učenicima i roditeljima, doneo je Odluku o realizaciji završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju za školsku 2013/14. godinu i izdao nalog za pripremu novog Pravilnika o programu završnog ispita.

Bodovi na završnom ispitu u osnovnom obrazovanju i vaspitanju za školsku 2013/14. godinu, prema predlogu ministra Jovanovića raspodeliće se na sledeći način – na testu iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika moguće je ostvariti maksimalno 16 bodova, na testu iz matematike, takođe, 16 bodova, a na kombinovanom testu učenici mogu dobiti maksimalno 8 bodova.

Učenicima će početkom 2014. godine biti dostupne i zbirke zadataka – sa model zadacima,kojima mogu da provere stečena znanja i veštine, u skladu sa standardima postignuća predviđenim Programom završnog ispita, saopštava Ministarstvo.

Tokom drugog polugodišta, učenici osmog razreda, kao i prethodnih godina, imaće probne testove, kao simulaciju završnog ispita u osnovnom obarzovanju i vaspitanju. Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će ukazati i učenicima i nastavnicima na oblasti u kojima treba intenzivirati učenje i pripremu za polaganje završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.