Kampanja "Svetski dan hrane 16. oktobar - Oktobar mesec pravilne ishrane" održava se u Srbiji od 2001. godine, i već tradicionalno mnogobrojne ustanove daju svoj doprinos obeležavanju ove manifestacije.

Organizacija Ujedinjenih nacija je ustanovila ovaj datum kao internacionalni Dan hrane, jer je 16. oktobra  1945. godine osnovana Organizacija UN za hranu i poljoprivredu.

Ove godine, 2013., Svetski dan hrane se obeležava pod sloganom „Zdravlje zavisi od pravilne ishrane“ – „Održivi sistem snabdevanja hranom – za bezbednu hranu i pravilnu ishranu“ i usmeren je na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva.

Procenjuje se da u svetu gladuje oko milijardu ljudi, i to nije samo posledica nedostatka prinosa, već i visoke cene namirnica i loše ekonomske situacije usled svetske ekonomske krize.

Svetski dan hrane je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura i civilizacija svetskoj poljoprivredi i  proizvodnji hrane, što ujedno pruža mogućnost za novi dijalog na međunarodnom nivou o dostizanju cilja obezbeđenja dovoljne količine hrane i optimalne ishrane za sve.