Umesto da bude vreme uživanja, za veliki broj mama i tata svaki obrok predstavlja svojevrsnu igru nadmudrivanja. Na stolu je boranija s junetinom i šargarepom, klinci prevrću očima i polako počinju pregovori i ucene – poješće nekako pola tanjira ukoliko im za večeru obećate picu ili krofne. Popuštate, uglavnom, vodeći se logikom – bolje da pojedu barem nešto zdravo.

Hrana je potreba i zadovoljstvo i ne bi trebalo da predstavlja teret. Zato se ne opterećujte previše, ali pričajte o tome sa decom i naglasite koliko je za njihov rast i razvoj važno da pored redovne fizičke aktivnosti unose dovoljno hranljivih materija, a što manje praznih kalorija. Tako će i lakše odoleti nezdravim izborima kojima su van kuće često izloženi.

Stoga, predlažemo tri načina kako da zainteresujete decu da se kvalitetnije hrane.

Uključite ih u pripremu obroka

Da li zato što nemaju naviku ili ne žele da rizikuju nered u kuhinji, roditelji u Srbiji generalno slabo uvode klince među šerpe i tiganje, pokazalo je istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija Nestlé.  Stručnjaci, pak, ističu da uključenost u nabavku namirnica i proces pravljenja obroka može potpuno promeniti stav dece prema hrani i pomoći im da prave zdravije izbore. Osim toga, imaće osećaj da su sami izabrali namirnice koje će jesti i da je to jelo njihova kreacija, što će, nesumnjivo, doprineti da lakše pojedu obrok, jer su ga sami i pripremili. Savršeni saveznik u ovom procesu vam može biti ZdravoKlopajmo kuvar, na čijim stranicama vas očekuju zabavni ali pre svega zdravi recepti, koji će vam pomoći da pronađete inspiraciju za kuvanje s mališanima.

zdravoklopajmo nestle.jpg
Promo 

Organizujte zabavne aktivnosti i kvizove

Igra je sjajan način da se deca u isto vreme zabavljaju i uče o pravilnoj ishrani. Napunite staru jastučnicu povrćem i voćem i pustite ih da opipavanjem oblika pogode šta je unutra. Ukažite im na zanimljivost da određeno voće i povrće liči baš na one organe kojima svojim hranljivim sastojcima pomaže (presek paradajza podseća na srce, šargarepe na oko, orah je nalik mozgu), pa zajedno napravite pano sa fotografijama ili crtežima na tu temu. Jedan od načina da zainteresujete školarce su takmičenja poput Nestlé ZdravoRastimo turnira znanja koji je nedavno održan na platformi Shtreber. Više od 6.000 osnovaca učestvovalo je u kvizu, najbolji su osvojili vredne nagrade, ali najvažnije od svega je da su svi provežbali i utvrdili gradivo koje će im koristiti tokom čitavog života.

nestle pitanja za kviz.jpg
Promo 


Ne namećite stroga pravila

Ključ pravilne ishrane je u balansu i umerenosti, i nema mesta krajnostima. Deca često žele baš ono što im je zabranjeno, pa se može desiti da ako im strogo zabranite čips nađu način da ga jedu krišom, a da s druge strane zamrze brokoli zato što su ga prečesto jeli „na silu“. Ni mi se ne hranimo savršeno, pa ne treba to da očekujemo ni od dece. Idealno rešenje je da sve grupe namirnica budu zastupljene u ishrani, a u kojoj količini i na koji način – najjednostavnije prikazuje ZdravoKlopajmo tanjir. Probajte da svaku vrstu povrća, mesa i ribe ponudite spremljenu na više načina, sa drugačijim začinima. Na kraju, dopustite detetu da neku vrstu hrane i ne voli. To može da oteža pripremu porodičnih obroka, ali forsiranje određenih namirnica samo zato što su zdrave može da napravi više štete nego koristi.

Pored ovih predloga, sigurno ćete otkriti još neke ideje kako da kvalitetnu hranu učinite primamljivijom na oko. Igrajte se, kuvajte zajedno i ne zaboravite da budete dobar primer, jer svakako jedan od najboljih načina da naučite decu zdravim navikama jeste da ih se i sami pridržavate.

Tekst: Promo