Ona je jedna od naših najpoznatijih food blogerki, autorka emisije „Hrana na štiklama“ na KitchenTV, a završila je Master studije iz biologije. Ona je moderna, brza, talentovana i uvek na štiklama! Ona uvek nađe način i vreme da svojoj porodici spremi ukusan i zdrav obrok. Hiljade njenih pratilaca uživa u njenim kulinarskim avanturama, a za „Lepa i srećna“ Željka Draškić ili kako je njeni pratioci znaju chika_shtikla_i _kashika, otkriva kako je uspela da njen food blog postane jedan od najpopularnijih kod nas. Odmah na početku, otkriva nam da je za dobra i zdrava jela neophodno da imamo dobre i kvalitetne kuhinjske uređaje.

Šta ti je bio najveći izazov pri opremanju kuhinje? Kako si birala kuhinjske aparate?

- Prilikom opremanja kuhinje najveći izazov je bilo vizuelno uklapanje svih elemenata u jednu celinu. U fazi izrade projekta već sam uveliko birala uređaje koji će se savršeno uklopiti u prostor izgledom i funkcionalnošću, jer kuhinja je mesto gde uglavnom žene provode najviše vremena i zaista je neophodno da kuhinja bude funkcionalna. Prilikom odabira uređaja obišla sam nekoliko prodavnica bele tehnike, informisala se i usvojila predloge i savete prodavaca koji su upoznati sa modelima i brendovima. Znala sam koji vizuelni efekat želim da postignem, a zatim sam istraživala modele aparata i informisala se detaljnije o specifikacijama.

food blogerka kucni aparati beko 2.jpg
Promo 

Generalno, bilo mi je bitno da energetska efikasnost bude što bolja, odnosno što veća. Zatim sam za svaki uređaj pojedinačno gledala specifikacije, znala sam koje funkcije su mi neophodne. Indukciona ploča je bila prva na listi želja. Prvi razlog je to što sam želela da promenim staro posuđe i kupim novo. Šalim se, naravno. Indukcione ploče su energetski efikasnije u odnosu na standardne ploče. Indukcija radi po principu magneta koji se nalazi u ploči i u dnu posuđa. Greje se samo površina na kojoj se nalazi šerpa, samim tim energija je usmerena na usku površinu, zagrevanje je brže i ušteda energije je veća. Indukciona “Beko” ploča koju sam ja izabrala je jako zanimljiva jer je cela površina podeljena na zone koje automatski detektuju posuđe. U zavisnosti od veličine posuđa aktivira se određena zona. Ovo je sjajna opcija, tako da mogu da kuvam u šerpama svih veličina!

Šta ti je najvažnije da čuješ o recimo kuhinjskoj rerni? Koja funkcija ti se čini najvažnijom od svih koje savremene rerne imaju? Da li te je neka funkcija posebno iznenadila, na primer nisi znala da rerna može i to “nešto”?

- Kada je reč o rerni, funkcija “pirolize” – samočišćenja je bila presudna u odabiru. Zato sam odabrala “Beko” rernu koja ima ovu funkciju, a ostale njene opcije su samo upotpunile efikasnost. Funkcija „split and cook“, tačnije pečenje na dva nivoa je odlična opcija. “Beko” rerna koju ja imam podeljena je na dva dela, a barijeru čini mobilna pregrada koja omogućava istovremeno pečenje različitih jela na dva nivoa i na različitim temperaturama. Vazduh u oba nivoa cirkuliše zasebno zahvaljujući pregradi i ventilatorima. To bih recimo izdvojila kao nešto novo što domaćicama može da olakša posao, da uštedi vreme ali i energiju. Takođe tu su razni programi koji olakšavaju pripremu jela, pečenje kolača, mesa, pice, podizanje testa… U mojoj sjajnoj “Beko” rerni se pored standardnih rešetki nalaze teleskopske vođice na koje se fiksira tepsija što dodatno olakšava izvlačenje posuđa što nisam do sada imala i zaista mi koristi.

Kako si odabrala, za tebe, savršen frižider?

- Ono što bih izdvojila kao zanimljiv detalj kada je frižider u pitanju je Neofrost tehnologija koju takođe ima “Beko”. Nema više odmrzavanja i otapanja zamrzivača. Takođe, fioka za odlaganje povrća je pogotovo zanimljiva klincima jer menja boje, a nama starijima to što održava namirnice u svežem stanju duži vremenski period.

Šta bi preporučila prijateljima, na šta da obrate pažnju kada renoviraju kuhinju?

- Topla preporuka svim domaćicama ukoliko se odluče da renoviraju kuhinju je da: odrede budžet, nađu dobrog stolara i naravno iskoriste sve prednosti koju tehnika pruža. Kuhinjski aparati se ne menjaju često, ali se koriste svakodnevno i zato birajte pametno. Kao ja što sam odabrala “Beko” uređaje. Funkcionalnost je na prvom mestu, a uređaji koje birate ne samo da kontrolišu i kreiraju vaše vreme već i vreme koje provodite sa ukućanima. Kako god okrenemo, sve se vrti oko vremena. Vreme je pokazatelj kvaliteta, vremenom stičemo iskustva i na kraju, vreme je najskuplje i zato birajte kako ćete ga provoditi.

Kada si shvatila da tvoj hobi može da postane tvoj posao?

- Ponekad ovo što radim i ne mogu da nazovem poslom jer toliko uživam u tome i imam osećaj da se konstantno igram. Da mi je neko pre 10 godina, kada sam završavala Master studije iz biologije rekao da ću se baviti food blogingom, sigurno mu ne bih verovala. Sada vidim da postoji uska korelacija između profesije koju sam birala i posla kojim se danas bavim. Edukacija me usmerila na razne načine u pedagoškom i psihološkom smislu. To je u ovom poslu veoma bitno jer ipak je komunikacija sa ljudima osnova digitalnog sveta. Kreiranje sadržaja za društvene mreže je divan posao i pruža toliko kreativnih mogućnosti. Ni jedna situacija nije ista, ni jedan recept ni jedna priča, toliko je mogućnosti i to je zapravo ono što me inspiriše i zbog čega znam da sam na pravom mestu.

Koji recept ti je bio najizazovniji i zašto?

- Makaronsi! Ko god je pokušao bar jednom da ih napravi znaće o čemu govorim. Tehnika pravljenja ovih kolačića zahteva detaljnu pripremu, precizne mere, makaronizaciju, sušenje i napokon pečenje. Međutim, želja za savršenom fotografijom makaronsa pobedila je strah od neuspeha i uspeli su iz prvog puta. Bila sam veoma ponosna. Isti recept sam podelila na profil i dobila pozitivne komentare od domaćica koje su isprobale recept. Kako bih im olakšala postupak snimila sam i detaljan video tako da smo zajedno pobedile strah.

food blogerka kucni aparati beko 3.jpg
Promo 

Podeli i sa nama neki svoj recept za obrok koji rado spremaš.

- Često se šalim i kažem za sebe da sam lenja domaćica koja kreira brze i jednostavne recepte. Koncept života se menja i moramo da naučimo da živimo u brzini koja nam se nemeće, ali da ne zaboravimo na socijalni momenat kada je hrana u pitanju jer nas ona održava, okuplja i čuva uspomene. Kolač sa voćem je nešto što svi vole. Brzo se sprema i preukusan je.

Potrebno je:

100 g putera

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

1 žumance

120 ml mleka

240 g brašna

1 prašak za pecivo

Korica limuna po želji

Fil: 500 – 600 g zaleđenog ili svežeg voća

Prstohvat cimeta

1 puna kašika meda

1 puding od jagode ili vanile

Postupak:

Svi sastojci se mešaju ručno. Puter sobne temperature izgnječiti viljuškom, a zatim dodati žumance. Sipati mleko pa promešati i na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo je gusto i lepljivo i vadi se kašikom kao knedlice. U činiju sipati puding iz kesice, cimet, med i dodati par kašika vode. Sve promešati a zatim sipati voće. Na dno kalupa dimenzia 25 cm sipati voće i od gore kašikom vaditi testo kao knedlice.

Peći u rerni na 170°C oko 60 minuta. Izvaditi kolač iz rerne i proveriti sredinu. Ukoliko je testo ispod površine mekano peći dok se ne ispeče. Poslužiti uz sladoled i sveže voće. Prijatno!

food blogerka kucni aparati beko 4.jpg
Promo 

Tekst: Promo