Hirurg i nekadašnji lekar košarkaške reprezentacije dr Moma Jakovljević se prilikom svog gostovanja u jutarnjem programu na televiziji "K1" osvrnuo na jednu od najaktuelnijih tema, a to je srčani zastoj fudbalera Kristijana Eriksena.

"Ono što smo videli je kolaps, a to nije nesvest. Stanje bez svesti je sinkopa, a on je imao i to. Verovatno je došlo do infarkta, a to je prekid dotoka krvi i oštećenje srčanog mišića", objašnjava lekar i odgovara da li je srčani zastoj zaista bio prisutan: "Potrebno je uraditi vrhunske analize, čak i snimak mozga kako bi se utvrdio da li je u pitanju srčani zastoj".

Lekar objašnjava da nije bilo defibilacije, dvadesetdevetogodišnji fudbaler bi verovatno završio smrtnim ishodom. Nakon toga se Moma jakovljević dotakao i toga šta može biti uzrok ove pojave.

"Pitanje genetike, načina života i da li je imao neke stresove", objasnio je lekar i istakao da mnogi sportisti završe sa smrtnim ishodom između dva lekarska pregleda, jer se u međuvremenu promeni način života.

Ubrzan stil života, težak tempo i stres mogu da dovedu do velikih zdravstvenih posledica, naglašava lekar.

Moma Jakovljević je ukazao da treba da slušamo svoje telo, jer nam ono šalje signale i da ne treba da razmišljamo da li je u pitanju neka spoljašnja sila, zbog koje nas na primer boli glava i slično.

Mnogi su stanje poznatog sportiste povezali sa preležanim virusom korona, ali mladić nije vakcinisan, niti je imao kovid. Lekar je odmah odbacio ovu tvrdnju i istakao da nije za sve okidač virus korona.

Moma Jakovljević je objasnio da je situacija mladog sportiste veoma opasna, jer je organizam jedna ciklična celina, koja funkcioniše u potpunom skladu. To znači da srčani zastoj može da udari na mozak, kao i da fudbaler Erikson verovatno neće moći da nastavi svoju karijeru.

Srčani zastoj ili klinička smrt od 5 minuta može da  ostavi velike posledice po zdravlje ljudi, posebno mladih.

Izvor: Lepa&Srećna