Velika petorka - Italija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Španija - ne takmiče se u polufinalu u Evroviziji, već direktno prolaze u finale. Ove zemlje daju najveći finansijski doprinos Evropskoj radiodifuznoj uniji i zato je, 2000. godine, uvedeno ovo pravilo.

Italija je, međutim, ove godine proglašena favoritom već zahvaljujući odličnoj pesmi koju izvodi grupa Maneskin. Nosi naslov “Zitti e buoni” ("Ćuti i budi dobar"), a pobedila je na festivalu Sanremo 2021. godine. Na Jutjubu uz ovu pesmu je mnogo komentara kako Italija treba da napusti Evroviziju ako ove godine ne pobedi.

Pevača Damijana Davida smatraju izuzetno harizmatičnim, a naša Sanja Vučić ga je već zapratila na Instagramu.

Drugi favorit je Francuska, iz iste petorke, a za nju se takmiči Barbara Pravi, "naše gore list" koju svi porede sa čuvenom Edit Pjaf. Ona peva pesmu "Voilà" ("Evo"). Njeno pravo prezime je Pjević, a deda joj je iz Beograda.

Dolazi iz profesorske porodice, ali je našla svoj mir posle prilično burne rane mladosti. Sad redovno meditira, ne puši, ne pije i živi od muzike. Njenu numeru karakteriše odsustvo tipičnog evrovizijskog glamura, kao i energični, teatralni pokreti ove umetnice.

Malta je, takođe, među favoritima a njihova pesma zove se Je Me Casse (Brišem odavde). Peva je Destini, pobednica britanskog takmičenja "Ja imam talenat". Kladioničari je opisuju kao pravi "generator energije", a glasom podseća na Aretu Frenklin.

 Među prvih deset biće, kako se prognozira na kladionicama, Švajcarska, Ukrajina, Srbija, Finska, Kipar i Island.

 Izvor: Lepa&Srećna