Iako svi znamo da muškarci mogu biti predivni u odgajanju pasa, ali činjenice nauke ne možemo osporiti – dokazano je da su žene mahom nežnije i emotivnije prilikom odgajanja kuca, a to rezultira pitomijim, umiljatijim i srećnijim psom!

Naravno kada pričamo o ovoj temi, ne govorimo u kontekstu generalizacije, već jednostavno tendencije. Većina žena ima tendenciju da učestvuju u davanju imena psu. Taj ritualni čin u samom startu doprinosi uspostavljanju emocija kod žena, a samim tim i veću pažnju i odgovornost prema kućnom ljubimcu. Lepši pol u većem broju slučajeva dozvoljava psu da spava u krevetu sa njom. To je obostrani benefit – istraživanja su pokazala da žene tako bolje spavaju, a pas se ne oseća “otrgnutim iz čopora.”

Naučnici su istraživali kako muškarci i žene percipiraju lavež, zavijanje i druge glasove pasa – zaključak do kog su došli sugeriše da žene jasnije razumeju šta psi žele i šta im treba kada laju. Time se jača dublja i autentičnija povezanost psa i vlasnice. Takođe viši nivo emotivne senzitivnosti žena uzrokuje bolju interpretaciju ponašanja pasa, njihovog laveža i zavijanja. Psi prepoznaju i osećaju to, pa je samim tim i njihova naklonost veća.

DOKAZANO: Žena ima važnu ulogu u odgajanju psa!
Shutterstock  

Uloga nežnijeg pola u odgajanju psa ovde se ne završava, jer ona uključuje čitav spektar brige o njemu. Od hranjenja, maženja, šetnje... Njena odgovornost prema psu se upravo ogleda i u tome. Takođe, briga o zdravlju i higijeni je sastavni deo ovoga, a to, između ostalog može da podrazumeva i upotrebu DentaStix štapića koji su važan deo zdravstvene zaštite psa, čistoće njegovih zuba i jakih i zdravih desni. Ovi štapići sadrže malo masti i šećera; poslastica su za odrasle pse malih rasa od 5 do 10 kilograma. Njihova žvakaća tekstura i patentirani dizajn klinički dokazano smanjuju nakupljanje naslaga i kamenca, pa tokom davanje poslastice psu istovremeno se brine i o oralnom zdravlju (koji je bitan aspekt celokupnog zdravlja psa).

Pored svega navedenog, žene češće tretiraju psa kao dete, on to upija, pitomiji je i više uzvraća ljubav i odanost.

Tekst: PROMO