Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i eventualno novo ublažavanje mera za predstojeće praznike. Donete su tri nove odluke.

1. Od 8.maja ukoliko se nastavi ovakav trend epidemiološke situacije dozvoljavamo ugostiteljima do 22h i unutra ali sa 50% kapaciteta.

2. Vakcinalni punktovi u Tržnim Centrima, kao pilot projekat.

3. Angažman na dogovaranju bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama o medjusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o imunizaciji.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je nakon sednice rekao da je vakcinacija neophodna.

"Fokus će biti na vakcinaciji radno aktivnog stanovništva", rekao je Tiodorović.

Radno vreme prodavnica za praznike

Većina prodavnica u Srbiji radiće u subotu 1. maja, dok će u nedelju trgovine biti - zatvorene. Već u ponedeljak, 3. maja, sve otvaraju vrata potrošačima.

Prodavnice lanca Lidl radiće skraćeno, do 18 sati u petak, 30. aprila, u subotu i nedelju, 1. i 2. maja, neće raditi, dok će 3. maja raditi po redovnom radnom vremenu, saopštia je ova trgovinska kuća.

Za razliku od Lidla, sve Idea, Roda i Merkator prodavnice 1. maja će raditi prema redovnom radnom vremenu, dok će 2. maj biti neradan za većinu njih, uključujući i Idea onlajn prodavnice.

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika prodavnice Maxi, Mega Maxi, Shop&Go i Tempo imaće prilagođeno radno vreme, saopšteno je iz ovih trgovinskih lanaca.

"U petak 30. aprila ove radnje će raditi skraćeno, do 18 časova. U subotu 1. maja prodavnice će raditi po redovnom radnom vremenu. Na Uskrs, 2. maja će sve prodavnice biti zatvorene, a od ponedeljka 3. maja ceo sistem će u potpunosti raditi uobičajeno“, naveli su u ovim trgovinama.

Šoping centri

Prema za sada dostupnim informacijama, Ada Mall za praznike radi ovako: na Veliki petak skraćeno do 18h, 1. maja regularno do 22h, a za Uskrs ovaj šoping mol neće raditi. Isti režim rada važi i za šoping centar Stadion na Voždovcu, kao i za Plazu iz Kragujevca. U svim molovima trenutno su u toku i praznični popusti.

Radno vreme pijaca


Pijace koje posluju u sastavu Javnog komunalnog preduzeća „Gradske pijace“ u Beogradu tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, izuzev 2. maja, radiće od 6 do 19 časova.

Zelene pijace neće raditi na Uskrs, 2. maja, osim pijaca „Zemun“, „Banovo brdo“, „Bele vode“ i „Dušanovac“ koje će raditi od 6 do 13 časova.

Pijaca „OTC“ Novi Beograd u petak, subotu i utorak radiće od 8 do 16 časova, dok će biti zatvorena 2. i 3. maja, navodi se u saopštenju.

Izvor: Lepa&Srećna/Fonet