Šoljica kafe je sinonim za „naših 5 minuta“ u toku dana. Glavni sastojak kafe - kofein, koji ima dokazane pozitivne efekte na naše zdravlje, jedan je od prirodnih stimulansa koji direktno utiče na centralni nervni sistem, razbuđuje nas i podiže nivo energije. Međutim, određena svojstva kofeina ne prijaju baš svima. Zapravo, svojstva kofeina ostaju nepromenjena, ali zavisno od fizičkog stanja konzumenta njihovi efekti su drugačiji.

Kako ističe nutricionista Zvezdana Ljubenković, ukoliko osoba ima povišen krvni pritisak, puls ili nivo šećera u krvi, preporučuje joj se izbegavanje kofeina. Ženama u drugom stanju i dojiljama takođe se savetuje ograničen unos kofeina. I najzad, osećanja budnosti i pozitivne energije, zbog kojih je kafa za mnoge ujutru nezaobilazna, s druge strane neki imaju jak subjektivni osećaj da ne mogu da zaspe, nakon kafe u kasnim večernjim satima, odnosno ako se kofein konzumira baš pred spavanje.

Moderna tehnologija donosi nam i rešenje za neograničeno uživanje u nezamenljivom ukusu kafe - dekofeinizaciju. Proces delimičnog ili potpunog uklanjanja kofeina iz zrna kafe relativno je nov način uživanja u napitku sa dugom tradicijom. Kao jedna od najsavremenijih metoda dekofeinizacije se posebno izdvaja CO2 proces, čija je osnovna prednost da kofein iz zrna uklanja na potpuno prirodan način.

grand kafa dekofe
Promo 

Upravo ovaj proces koristi se za dobijanje Grand Aroma Dekofe, prve domaće kafe bez kofeina na našem tržištu. Grand kafa kao inovator već godinama donosi pažljivo odabranu i kvalitetnu selekciju zrna tradicionalne kafe, bez stimulativnog dejstva kofeina. Nutritivna svojstva kafe sa i bez kofeina veoma su slična, a zadržava se pravi ukus domaće kafe. Zvezdana dodaje da bezkofeinska kafa, osim što je bogata hranljivim materijama, odgovara onima koji imaju tegobe kao što su opstipacije, dijabetes tipa 2 i sadrži antioksidanse (hlorogenska kiselina) koji neutrališu slobodne radikale (dolazi do smanjenja oksidativnih oštećenja), a preventivno mogu da deluju i kod neurodegenerativnih oboljenja.

Kafa bez kofeina sadrži magnezijum, kalijum, kao i vitamine B kompleksa. Takođe, idealno rešenje za sve one koji imaju problem sa varenjem, gorušicom, reakcijom na određene namirnice (začinjenu i slanu hranu), kiselinom koja se stvara od kofeina ili poremećajem crevne flore baš i jeste – kafa bez kofeina. Zašto? Mnoge zdravstvene studije su dokazale da bezkofeinska kafa izaziva manje kiseline i osećaj nadutosti nego standardna kafa.

Zadovoljstva u ispijanju omiljene šoljice domaće kafe ne moraju da se odreknu ni oni ponekad nisu u prilici da konzumiraju kofein, zbog preporuka lekara, ili jer misle da mogu poremetiti san. Grand Aroma Dekofe, nastala je iz želje da omogući svima uživanje u omiljenom ritualu ispijanja prave sveže mlevene kafe, zadržavajući prepoznatljiv ukus i jačinu na koju su ljubitelji domaće kafe navikli.

Tekst: Promo