U drugom talasu koronavirusa otkrivena je nova genetska mutacija ovog virusa.

Nova verzija koronavirusa, koja potiče od španskih poljoprivrednih radnika, brzo se proširila od letos Evropom i sada čini većinu novih slučajeva zaraze kovidom19 u nekoliko zemalja. Recimo, u Velikoj Britaniji čini čak 80 odsto novozaraženih, piše britanski „Fajnenšel tajms”.

Međunarodni tim naučnika, koji rade na praćenju virusa kroz njegove genetske mutacije, opisao je neobično širenje verzije koronavirusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Njihov rad sugeriše da su ljudi koji su se vraćali sa odmora u Španiji imali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanje da li bi drugi talas, koji je upravo pogodio kontinent, bio manji da su turisti na aerodromima i drugim saobraćajnim čvorištima detaljniji pregledani.

S obzirom da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mesta na kome je nastala.

- Na osnovu širenja 20A.EU1, čini se jasnim da mere prevencije kovida 19 često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog leta, rekla je Ema Hodkroft, genetičarka sa Univerziteta u Bazelu i vođa studije koja tek treba da bude objavljena u naučnom časopisu.

Naučni timovi u Švajcarskoj i Španiji sada ubrzano ispituju ponašanje ove verzije koronavirusa kako bi utvrdili da li je možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva.

Dr Hodkroft, međutim, naglašava da „nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posledica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod nakon infekcije”. Ali ona dodaje da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije virusa Sars-Cov-2 na koju je ranije naišla.

Nisam video nijednu verziju sa takvom dinamikom dok u Evropi nisam pogledala genomske sekvence koronavirusa, rekla je dr Hodkroft.

Timovi posebno sarađuju sa virološkim laboratorijama kako bi utvrdili da li 20A.EU1 nosi određenu mutaciju „šiljastog” proteina koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, što bi moglo promeniti njegovo ponašanje.

Svi virusi razvijaju mutacije - promene u svom genetskom kodu - koje se mogu grupisati u nove varijante i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se veruje da virus čini zaraznijim.

Nova verzija virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na severoistoku Španije u junu i brzo se proširila među lokalnim stanovništvom, navodi se u studiji.

Istraživači su zaključili da je „rizično ponašanje” turista u Španiji - poput ignorisanja smernica fizičke distance - koje se „i dalje nastavlja” pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je otkrilo da je nova verzija virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo isto toliko u Španiji, 60 odsto u Irskoj i do 40 odsto u Švajcarskoj i Francuskoj, navodi „Fajnenšel tajms”.

Izvor: Politika