"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaveštena. Večan spomen i Carstvo Nebesko!", navodi se na sajtu Mitropolije.

Kako mediji navode, mitropolit je preminuo od posledica korona virusa. On je bio pozitivan na testu i na lečenju od 6. oktobra, ali je poslednje testiranje pokazalo da je negativan.

Međutim, upala pluća je dovela do izrazito otežanog disanja tako da je prethodnog dana morao biti priključen na respirator

Evo navoda sa sajta mitropolije:

Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije Mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku.

 "Dr Jelena Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike KCCG u izjavi za naš portal, nešto poslije ponoći istakla je da se mitropolitovo zdravstveno stanje, sada već juče, naglo pogoršalo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posledice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, na koji je mitropolit negativan već deset dana, kao i posledicom dugotrajne oksigene terapije.

“Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan ljekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamski je stabilan i borimo se da tako i ostane.” 

Ovo je objavljeno dan uoči smrti mitropolita, na sajtu Mitropolije.