Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KAKO TREBA DA SE MOLIMO NA ZADUŠNICE: zašto je važno da se molimo za naše preminule i mislimo na njih

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Da li su neophodne naše molitve za preminule? Evo šta pravoslavni sveštenici savetuju...

Izvor: Foto: Shutterstock

Arhimandrit Kiril (Pavlov): O molitvenom pominjanju preminulih (propoved na zadušnice)

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

A Bog nije Bog mrtvih, nego živih; jer su Njemu svi živi (Lk. 20, 38), - rekao je Hristos Spasitelj sadukejima koji nisu verovali u vaskrsenje mrtvih.

Voljeni u Hristu braćo i sestre! Sveta PravoslavnaHrišćanskaCrkva, čvrsto verujući u ove istinite reči Spasitelja uvek glasno ispoveda nepobitnu istinu o tome da se život ne prekida čovekovom smrću. Šta vidimo kako umire? Samo telo, koje je sazdano od zemlje i u zemlju se ponovo vraća. Telo se razlaže i pretvara u prah, a čovek sam po sebi, sa svim svojim osećanjima i sa svojom besmrtnom dušom, nastavlja da živi, samo prelazeći iz ovog sveta u drugi, zagrobni. Dakle, opštenje između živih i mrtvih ne biva uništeno sa dolaskom smrti, već se i dalje nastavlja.

PROČITAJTE JOŠ: Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Na osnovu ove istine Crkva je uvek, počinjući od starozavetnih vremena, a posebno u novozavetno – apostolsko vreme, činila i nastavlja da čini pomen i da uznosi molitve za svoju istovernu preminulu braću. Sveta Crkva uznoseći svakodnevno molitve za svoju upokojenu decu, podstiče na to i sve vernike, kako bi jednim ustima i jednim srcem uznosili ka Prestolu Božijem vatrene molitve s molbom za upokojenje svojih preminulih srodnika na mestima blaženstva.

Na molitvu za upokojene podstiče nas hrišćanska ljubav, koja nas spaja u Isusu Hristu u jedinstveno bratstvo. Preminula braća po veri su naši bližnji, koje nam Bog zapoveda da volimo kao same sebe. Jer, Bog nije rekao: volite bližnje dok žive na zemlji. Dakle, Gospod ne ograničava ljubav prema bližnjima granicama zemaljskog života, već je prostire i na večni zagrobni svet. Ali na koji još način možemo da dokažemo svoju ljubav prema onima koji su otišli u zagrobni život osim pominjanjem i molitvom? Svako od nas bi želeo da nas naši bližnji ne zaborave kad odemo iz ovog života i da se mole za nas. Da bi se to ispunilo i mi treba da pominjemo upokojene.

Kakvom merom merite, onakvom će vam se meriti (Mt. 7, 2), - kaže Spasitelj.

Zato će one koji pominju preminule pomenuti Gospod, pomenuće ih i ljudi kad napuste ovaj svet.

Veliku utehu i veliku nagradu dobija onaj ko bližnjeg spasava od prolazne nesreće, ali mnogo veća nagrada i veća uteha očekuju onoga ko svojim molitvama pomogne preminulom bližnjem da dobije oproštaj grehova i da iz mračnih paklenih tamnica pređe u svetle obitelji blaženstva.

Da li su neophodne naše molitve za preminule? Jesu, neophodne su, zato što za njih predstavljaju veoma veliko dobročinstvo. Radi se o tome što posle smrti postoje dve večnosti: ili večno blaženstvo pravednika, ili večno mučenje grešnika. Poznato je i to da na zemlji nema čoveka koji je živeo, a da nije zgrešio. Tako da je tačna tvrdnja da se u grehovima rađamo, u grehovima provodimo život, u grehovima i završavamo svoje zemaljsko postojanje. Ali da li svi oni koji greše prinose potpuno i iskreno kajanje pre smrti?

Jer, ponekad smrt zadesi čoveka koji se nalazi u stanju tako teške bolesti kad gubi sećanje i kad je njegova duša sasvim onemoćala. I jasno je da u takvom stanju čovek ne može da se seti svih svojih pogrešnih postupaka i da se pokaje za njih, - i umire s grehovima.

Često smrt čoveka pogodi iznenada i on ne prinevši nikakvo pokajanje takođe odlazi s grehovima. I sam sebi više ni na koji način ne može da pomogne. Čovek može da promeni svoju sudbinu samo dok je živ čineći dobra dela i moleći se Gospodu za svoje spasenje. Upravo u takvim slučajevima je molitva za pokojnike veoma potrebna i predstavlja izuzetno dobročinstvo za njih.

Klkinite OVDE za nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...