Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 16. marta 2020. godine da prve mere i apeli za ograničavanje kretanja u Srbiji ne daju rezultate, prenosi Lepa & Srećna.

Obraćajući se građanima u direktnom prenosu preko RTS-a, ona je najavila da će danas na sednici Vlade biti usvojene nove mere kojima će se ograničiti poseta kafićima i restoranima. Ispostavlja se da zabrana okupljanja na manje od 50 osoba ne daje rezultat, jer su mnogi toliko mali da čak i mnogo manji broj osoba stvara gužvu.

Na ulicama Beograda i Niša od jutros je velika gužva, na šalterima svih javnih službi ne prestaju gužve - na primer, u PIO fondu, gde ljudi dolaze tek da se nešto raspitaju, očekujući da će zbog vanrednog stanja biti manja gužva.

Velike su gužve od jutros i u Upravi za agrarna plaćana, kafići su puni. Kako je premijerka rekla, dogodilo se ono čega su se pribojavali odlažući prekid rada srednjih škola i fakulteta.

Na sednici Vlade biće usvojene i nove mere zaštite na granici - svi koji dolaze iz žarišta više neće ići u samoizolaciju već u karantin!

Za sve one koji su već pod izrečenom merom samoizolacije i prekrše je, biće izrečena novčana kazna od 150 000 dinara.

Najveća zabrinutost je za starije od 65 godina koji od jutros šetaju po prodavnicama, pekarama i šalterima.

Ako se ovakva situacija nastavi, očekuje se da sutra može biti ograničeno kretanje i starijima od 65 godina i uvedena zabrana njihovog izlaska iz kuće odnosno dvorišta.

Oni su pod velikim rizikom, a i sami predstavljaju pretnju po zdravstveni sistem koji treba da se pripremi i izdrži veliki pritisak koji se očekuje.

Ukoliko bude uvedeno ograničenje i njima će od sutra biti zaprećeno novčanom kaznom od 150 000 dinara ukoliko prekrše ograničenje. 

Premijerka Ana Brnabić još jednom je istakla da će njima sve biti obezbeđeno.

Penzionera u Srbiji ima oko milion i sedamsto hiljada a sve lokalne samouprave imaju kao osnovni zadatak da se staraju o njima.

Firme su se dosta dobro organizovale, uspele su da podele rad po smenama kako bi smanjile broj zaposlenih koji su u istom vremenu u prostoru.

Rad tržnih centara nije ograničen, ali uprkos tome u njima nije preterana gužva. 

"Sve što ističe kad je reč o ličnim dokumentima nastaviće da važi dok ne prođe vanredno stanje. Sve što treba da završite na šalterima, moći ćete da završite i nakon vanrednog stanja bez ikakvih posledica", poručila je premijerka, a preneo RTS.

Najavila je donošenje zaključka kojim se ograničava kupovina maski, zaštitnih rukavica i sredstava za dezinfekciju, jer se stvaraju nepotrebne zalihe.

"Moći će da se kupi 10 maski, 10 pari zaštitnih rukavica i dva veća pakovanja, odnosno pet manjih sredstava za dezinfekciju", objasnila je premijerka.

Rekla je, međutim, da ta kupovina ne može da se ograniči u smislu da se kontroliše da li će neko ići u više apoteka. 

"Ako to žele da rade, neka rade", napomenla je Brnabićeva, dodajući da će država da koliko god može da kontroliše - to i činiti.

Izvor: Lepa & Srećna