Čisto telo - čist um

Nakon praznika potrebno je posebnu pažnju obratiti detoksikaciji organizma i oslobađanju od toksina i nakupljene tečnosti

Negujući duh, telo i zdravlje, magazin Sensa, Fructus i Dr Gifing pokrenuli su zajednički projekat 100% srećniji život, kojim doprinosimo još lepšim i ispunjenijim danima, još boljem kvalitetu života i optimalnijem zdravlju. U okviru ovog projekta savetujemo vas kako da očistite organizam, a samim tim i duh, od nagomilanih prazničnih kalorija i toksina.

Mirjana Ljutić, nutricionistkinja, objašnjava da kada se u telu nakupi dosta tečnosti koja nije mogla da se izluči putem bubrega, potrebno je diureticima isprati mokraćnu bešiku i mokraćne kanale. Od prirodnih sredstava koji veoma uspešno pospešuju izlučivanje tečnosti iz organizma poznati su peršunov list i koren, seme peršuna, medvedika ili čaj od uve, borovnica, smreka, maslačak, plod gloga, špargla, zeleni čaj, rastavić.

Pomoću ova dva hrono recepta uživajte u postprazničnim danima i zdravom telu. 

Vitaminska bomba

Sastojci:

  • 2 srednje cvekle;
  • 2 štapa celera;
  • šaka rukole;
  • 30 g đumbira;
  • čia semenke.

Priprema:

Iscediti sok od svih sastojaka i posuti kašičicom čia semenki.

Hot keleraba

Sastojci:

  • veća keleraba;
  • 100 g đumbira;
  • 2 šake svežeg spanaća.

Priprema:

Staviti sastojke u sokovnik, iscediti, i po želji posuti seckanom nanom. 

Good morning čaj sadrži list crvenog afričkog grma (Rooibos), sa najvažnijim sastojkom kvercetinom koji pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Polifenoli iz čaja zaštitno deluju protiv starenja, visokih vrednosti holesterola i regulišu krvni pritisak. List matičnjaka i nane imaju umirujući efekat na sistem organa za varenje i nervni sistem. Ginko i limunska trava, takođe, sadrže zaštitne antioksidativne materije i preventivno deluju protiv mikroorganizama.

Detox čaj zbog jakih dijuretičkih svojstava deluje kao čistač organizma od nagomilanih štetnih materija i viška vode, a služi i za izbacivanje mokraćne kiseline. Takođe pomaže kod probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta, može da pomogne pri regulaciji mokraćne kiseline, a zbog savršenog izbora i odnosa komponenti lekovitog bilja, Detox čaj predstavlja nezamenjiv alkalizujući napitak za svako doba dana.