NAJLEPŠI OBIČAJI ZA USKRS: Danas se obeležava najveći hrišćanski praznik

Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik i dan Hristovog vaskrsnuća.

ATA / Antonio Ahel

Vaskrs je praznik Hristovog vaskrsnuća. Najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru. Tog dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darivao večni život.

Hrišćani se pozdravljaju sa: "Hristos voskrese", a odgovaraju "Vaistinu voskrese". Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa.

Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru. Običaj je da ode u crkvu i pomoli se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Vaskršnji ručak se obavlja i porodičnom krugu, a počinje u vreme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani, i tada počinje kucanje.

– Na dan Uskrsa valja ustati rano ujutru, i otići na spavanje pre ponoći.

– Prvo treba pojesti uskršnje jaje.

– Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, kako bi zdravlje bilo dobro tokom cele godine

– U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.

– Za ovaj dan svaki ukućanin treba da dobije nešto novo od odeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša garderoba.

Izvor: Lepa&Srećna