Običaj nalaže da se prvo jaje farba u crvenu boju koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. To jaje, "čuvarkuća", čuva se cele godine kako bi štitilo kuću i ukućane. Veruje se da tera zle sile i štiti od svakog zla.

Kad se ofarba prema pravoslavnim običajima, čuvarkuća se čuva na poseban način.

U noći pred Uskrs ovo jaje se stavi u jednu činiju sa vodom, doda se bosiljak, dren i zdravac. Neka tako stoji cele noći, a ujutru svi ukućani treba da se umiju ovom vodom. Tom vodom na uskršnje jutro umivali su se svi ukućani, a deci su čuvarkućom trljali obraze da bi bila rumena i zdrava cele godine. Kad dođe sledeći Uskrs i ofarbate novu čuvarkuću, staro jaje bacite u reku jer se veruje da će odneti sve nevolje od kojih vas je čuvalo protekle godine.

Veruje se da ovaj ritual donosi zdravlje celoj porodici.

Porodice koje imaju dvorište, valjalo bi prema običajima da zakopaju prošlogodišnju čuvarkuću u zemlju, pod drvo koje žele da bude posebno plodno. Može da se stavlja u prvu brazdu, u žito i lan prilikom sejanja, razbija se o rog volu pred oranje, a koristi se i kao odbrana od uroka i grada. U Stigu je običaj da žena, kad prvi put vidi malo dete, daruje mu paru "sreće radi“, a jaje "života radi". 

Čuvarkuća se čuva do narednog Uskrsa, a smatra se velikom nesrećom ako se razbije.

 Izvor: Lepa&Srećna