Radost Božića je osnova svih običaja i simbolike koja se vezuje za praznik koji pravoslavna Srbija slavi 7. januara. Upravo je to i osnova bogate trpeze koju svaka domaćica počinje da planira i pre Badnjeg dana.

Obavezna je česnica, a u njoj i srećna parica. "Nije to običan hleb", kaže sveštenik Nikola Kovačević u razgovoru za TV Prvu. "To je častan hleb, otud ime česnica, a ni drvo koje ložimo nije obično ogrevno drvo, već ga zovemo badnjak", objašnjava sveštenik.

Posebno drvo koje domaćin u rano badnje jutro poseče u šumi i donese pred kuću uz posebne rituale unosi se na Božić da označi početak slavlja radosnog praznika.

"Radost praznika nije radost trpeze, nego je zbog radosti praznika i trpeza svečana", ukazuje Kovačević. "Radost Božića izražavamo kroz simboliku praznika i zato niko ne treba da posti na taj dan."

vecera 2.jpg
Shutterstock  

Što se tiče pravila posta na Badnji dan,sveštenik kaže da se tradicije dosta razlikuju. "Dok je u nekim sredinama vrlo strog post, smatra se da u dan kad se održava liturgija ipak ne treba strogo postiti.

Ko će šta spremati nije pitanje u koje se Crkva meša, ali je važno da znamo da ta trpeza odražava pripremu za praznik Božića koji je pred nama." Pročitajte i idealan posni jelovnik - sve se spremi za sat vremena. 

BONUS VIDEO:

Instagram/healthfitnessguide_ Posna salata sa povrćem

Instagram/courteneycoxofficial  Posni potaž