Uskrs je najveći hrišćanski praznik, a na taj dan se uobičajilo da šaljemo čestitke kako mobilnim telefonima tako i preko društvenih mreža. U kući će se domaćin i ukućani izljubiti i čestitati jedni drugima rečima "Hristos vaskrse" i odgovoriti sa "Vaistinu vaskrse".

Mnogi vole i crkvenoslovenske izraze koji glase "Hristos voskrese" i "Voistinu voskrese", a čestitanje ovog praznika je deo stare tradicije koja se još naziva i "hristosanje".

Koliko dugo možemo da čestitamo Uskrs? Ako se ne setimo da na sam dan Uskrsa pošaljemo čestitku, koliko još dana možemo da uputimo ovaj lepi hrišćanski pozdrav?

uskrs jaja.jpg
Shutterstock  

Prema crkvenim pravilima, nije kasno da Uskrs čestitate sve do Spasovdana, koji ove godine pada 13. juna. I ovo je veliki hrišćanski praznik, dan kada se proslavlja Vaznesenje Hristovo. Po učenju, tog dana se on uzneo na nebo čemu su svedočili njegovi apostoli. 

Nedelja posle Uskrsa se naziva Svetla nedelja, a svakog dana se u crkvama služi liturgija kao na dan Uskrsa. Zato slobodno možete da pošaljete i čestitke tih dana, a mi vam poklanjamo divnu galeriju čestitki koje je dizajnirala naša art direktorka Zorica Lončar Obradović.

LepaiSrecna Poželite ovim čestitkama "Srećan Uskrs" svim svojim prijateljima i dragim ljudima!

BONUS VIDEO:

Uskršnja dekoracija TikTok/dekoria.pl

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.