Đurđevdan je slava hrišćanskog velikomučenika Svetog Đorđa, a u Srbiji ga proslavlja veliki broj porodica. Smatra se da je na četvrtom mestu po broju slavara, iza Svetog Nikole, Aranđelovdana i Mitrovdana. Šestog maja obeležava se dan smrti Svetog Đorđa, ali se praznuje i dan prenosa njegovih moštiju, na Đurđic.

Mnogi se običaji vezuju za Đurđevdan, a domaćica već dan ranije priprema posebnu vodu za sutrašnje umivanje. Po verovanju, ona pomaže da privučemo zdravlje, ljubav i blagostanje. U nju stavlja razno prolećno bilje, a dobro je i dodati dren i zdravac. Na kraju se spušta i "čuvarkuća", prvo ofarbano jaje od Uskrsa.

Ko ima baštu, valja se da posudu ostavi preko noći pod ružom. Ujutru se prvo ovom vodom umivaju deca, da budu zdrava kao dren, pa devojke da privuku ljubav. Domaćini se umivaju đurđevdanskom vodom sa željom da im dom bude zaštićen od svega i pun berićeta.

Za zdravlje i bogatstvo, narod kiti kuće i kapije - dovoljno je i samo nekoliko zelenih grančica, a možete isplesti i venčić i staviti na vrata. Običaj je da to uradite uveče, uoči Đurđevdana ili sutradan u zoru.

Običaji kažu da na Đurđevan ne valja spavati, a ako neko baš mora da odrema, bilo bi dobro da i na Markovdan odspava na drugom mestu. Narod priželjkuje da na ovaj dan bude vedro, jer to znači da će godina biti plodna.

Izvor: Lepa&Srećna