Jedna velika tragedija obeležila je 9. mart 2024. godine u Moskvi. Posle nastupa u cirkusu, jedna od balerina je izašla sa scene, onesvestila se i nikada se više nije probudila. Reč je o Vladi Morozovoj, umetnici koja je tada imala samo 22 godine.

Tog dana joj je to bio drugi izlazak na scenu. Dnevni nastup je prošao besprekorno, a posle druge predstave, u pet sati posle podne, sve je krenulo po zlu. Kada joj je pozlilo, kolege su pozvale hitnu pomoć. Morozova je umrla u bolnici malo nakon dolaska.

Javnost je odmah počela da spekuliše o uzroku smrti ove popularne balerine. Neki su mislili da se previše izgladnjivala, jer je za akrobacije na žici bilo neophodno da bude izuzetno mršava (imala je oko 40 kilograma). U komentarima na društvenim mrežama se oglasila čak i majka cirkuske umetnice i prokomentarisala da je njena ćerka bila radoholičarka i da je uživala u svom poslu. Porekla je da je bilo nekakvog izgladnjivanja ili anoreksije.

Ipak, kasnije je potvrđeno da je Vlada uzimala lekove za kontrolu težine, ali je majka istakla da je sve bilo u umerenim, propisanim količinama. Njena smrt je bila iznenadna. Samo pet minuta pre nastupa, zabavljala se i šalila sa svojim verenikom Vitom, ne sluteći da će išta moći da se iskomplikuje.

Kasnije je majka nesrećne balerine napomenula da joj se čini da je njena ćerka bila previše iscrpljena poslom i da je to dovelo do tragičnog ishoda, jer joj je i sama saopštila jednom prilikom: "Mama, jako sam umorna", navela je ona. Pored toga, smatrala je da reanimacija možda nije urađena na pravi način i na vreme, jer je u cirkusu bila tri sata nakon što se onesvestila, pre odlaska u bolnicu.

Direktor cirkusa Edgar Zapašni rekao je da je cela ekipa odmah reagovala na Vladinu nesvest. Prema njegovim rečima, hitna pomoć je stigla u roku od 5 do 7 minuta. Tri sata su pokušavali da je reanimiraju i izbore se za njen život. Nakon toga su je prebacili u bolnicu, a u 22 časa su iz bolnice saopštili da je bitka ipak izgubljena.

Ovaj slučaj je dosta uzdrmao javnost u Moskvi i povodom njega su se oglasili brojni cirkuski umetnici, balerine i poznate ličnosti.

Pogledajte i kako je Goca Lazarević pobegla od batina i provela detinjstvo u siromaštvu.

BONUS VIDEO:

SVE ŠTO SANJATE TO JE MOGUĆE! Devojčica bez ruku postala balerina i zapanjila svet (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.