Vavedenje je pravoslavni praznik koji se proslavlja 4. decembra, na taj dan se obeležava trenutak kad je Presveta Bogorodica uvedena u hram gde je ostala devet godina.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Pošto je živela u Josifovoj kući baš kao i u hramu, smatra se da je ona bila prva monahinja. 

bozicni post.jpg
Shutterstock  

Kod Srba se Vavedenje naziva i Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

Žene na taj dan ne rade po kući, ne peru veš niti peglaju. Na ovaj dan se posti.

Na Vavedenje se posebno gleda kakvo je vreme. Ako osvane sunčan dan, sledeća godina će biti lepa i sunčana. Ako pada kiša, veruje se da će biti rodna godina, a jak vetar da je nerodna.

Vavedenje je krsna slava manastira Hilandar, pročitajte šta je u ovom manastiru doživeo Aco Pejović. Ne propustite i divnu galeriju čestitki za slavu!

LepaiSrecna ČESTITKE ZA SLAVU: nove slike i poruke kojima se čestita slava od srca (FOTO)

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. 

BONUS VIDEO:

DANAS JE ĐURĐIC: Sećanja na dan prenosa moštiju Svetog Đurađa Kurir televizija