Praznik Vavedenje se slavi 4. decembra, a Srpska pravoslavna crkva tad obeležava dan kad je Marija ušla prvi put u hram u Jerusalimu. Predanje kaže da je ona sama uspela da se popne uz 12 stepenika koji vode do nasvetijeg dela u crkvi, što su teško činili i odrasli ljudi.

Ona je u hramu ostala devet godina. Kad su joj roditelji Ana i Joakim umrli, sveštenici su odlučili da je udaju za Josifa. Udovac je već imao 80 godina i već odraslu decu.

Prema predanju, Marija je u njegovoj kući živela kao što je živela u hramu te je bila prva monahinja - ona koja je život zaveštala bogu. Vavedenje se slavi kao krsna slava, a proslavlja ga i manastir Hilandar. Ako želite da nekom čestate, prelepe čestitke i poruke za slavu ćete naći ovde

bogorodica 2-min (1).jpg
Shutterstock / BSG_19744 

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari. Po broju svečara, ovaj praznik se nalazi na 14. mestu kao krsna slava Srba.

Žene posebno poštuju praznik Vavedenje i na taj dan rade po kući, ne peru veš niti peglaju. Na ovaj dan se posti.

Na Vavedenje se posebno gleda kakvo je vreme. Ako osvane sunčan dan, sledeća godina će biti lepa i sunčana. Ako pada kiša, veruje se da će biti rodna godina, a jak vetar da je nerodna.

Tekst: Lepa&Srećna