Sveta Ana, majka Presvete Bogorodice, slavi se - prema crkvenom kalendaru - dva puta godišnje. Prvi put je to 7. avgusta, kad se obeležava njeno Uspenije, a drugi put 22. decembra, kad je praznik posvećen njenom začeću.

Prema predanju, Ana i njen muž Joakim nisu mogli da imaju dece punih pedeset godina.Oboje su tugovali, a onda je Ana u snu glas koji joj je rekao da provede 40 dana u postu i molitvama. Poslušala je ovaj glas i otišla sama u jednu pećinu gde se dugo molila.

Joakimu se ukazao anđeo koji mu je rekao da će ga Bog blagosloviti detetom, a kasnije se ukazao i Ani i rekao joj istu stvar.

sveta ana-min.jpg
Shutterstock  

Srećni par je obećao da će dete posvetiti u hramu, a kad se rodila Marija, to su i učinili čim je dete napunilo tri godine. Marija je živela u hramu do 12. godine, kad su je verili za Josifa.

U narodu se veruje da je Sveta Ana zaštitnica žena, da će pomoći svima koji joj se mole za rođenje deteta, a supruge joj obraćaju za zaštitu sreće u braku. Zato udate žene odlaze u crkvu i pale sveću, izgovarajući molitvu Svetoj Ani.

Tekst: Lepa&Srećna

 BONUS VIDEO:

DANAS JE ĐURĐIC: Sećanja na dan prenosa moštiju Svetog Đurađa Kurir televizija