Petrovske poklade se obeležavaju ove godine u nedelju, 11. juna, kada se narod priprema za početak Petrovskog posta. Post Svetih Apostola počinje 12. juna i završava se 11. jula. Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Zato se na Poklade priprema poseban ručak.

Domaćice spremaju jela od mesa i belog mrsa, a običaj je i da se pozovu na ručak i rođaci i siromašnije komšije.

Običaj se povezuje sa željom da se vernici počaste za punom trpezom svim onim čega će se odricati u narednom periodu. 

bogat rucak 0290627683.jpg
Profimedia 

U nekim predelima Srbije zadržao se i običaj da se mladići i devojke maskiraju i obilaze sve kuće u selu, a domaćini treba da ih časte jelom ili pićem.

Deo proslave su i lile, buktinje koje se prave od uvijene brezove kore. U mnogim mestima se proslava završava velikom vatrom na glavnom trgu, gde se okupljaju svi meštani da zajedno uđu u post.

U nekim mestima se ta vatra i preskače. Koreni poklada su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Ipak, običaje je vremenom prihvatila hrišćanska crkva i prilagodila ih.

Tekst: Lepa&Srećna