Najvažniji običaj vezan za praznik Blagovesti jeste pronaći mir, sklad sa svojom dušom. Molitva treba da bude sastavni deo ovog dana i uvek imajte na umu da se "dobro dobrim vraća".

Kao i za većinu praznika, i za ovaj su vezani određeni običaji. Prema verovanjima, žene na ovaj dan ne bi trebalo da se češljaju, ali je zato poželjno umiti se na reci ili potoku.

Običaji na Blagovesti
Profimedia 

Trenutno je u toku Vaskršnji post, pa je običaj je da se ovaj dan proslavi u miru, bez velike pompe.Žene koje žele da rode, a imaju poteškoće da zatrudne, na ovaj dan, veruje se, treba da se pomole pored ikone Bogorodice.

Narodni običaji na Vavedenje
ATA Images/Antonio Ahel 

Blagovesti su simbol novog početka, pa je poželjno čišćenje kuće i izbacivanje svega onog nepotrebnog i onoga zbog čega se osećate loše.

Zmije se na sam dan Blagovesti, prema verovanju, ne smeju spominjati. To je reč koju niko ne sme da izgovori.

Veruje se i da od Blagovesti nastupa proleće, te da je gotovo sa hladnim vremenom i zimom. Smatralo se da na Blagovesti voćari treba da kaleme voće, a vinogradari orežu lozu.

Devojka se moli
Shutterstock  

Praznici koji slede u narednim danima su Lazareva subota ili Vrbica (subota, 8. april), Cveti (nedelja, 9. april), a potom slede uskršnji praznici - Veliki petak (14. april), Velika subota (15. april), Uskrs (16. april) i Vaskrsni ponedeljak (17. april).

Tekst: Lepa&Srećna