Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KADA SU CVETI OVE GODINE: Jedan običaj treba da ispoštujete da bi vam se ostvarila želja

Praznik Cveti ove godine obeležava se 9. aprila.

 Devojka drži cveće Izvor: Shutterstock

Cveti je praznik koji se uvek praznuje u nedelju, dan nakon Lazareve subote i nedelju dana pre pravoslavnog Uskrsa, koji se ove godine obeležava 16. aprila.

9. april 2023. je datum kada će pravoslavni vernici ove godine proslaviti Cveti, a ovaj praznik ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

 Crkva Izvor: Shutterstock

Među pravoslavcima Cveti važe za jedan od najradosnijih praznika, a glavni običaj je branje cveća koje, međutim, nikako ne treba unositi u svoj dom.

Na Cveti se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Vodom u kojoj je cveće stajalo se umivaju ukućani, kako bi bili rumeni i zdravi. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

 cvece za ivanjdan Izvor: Shutterstock

Veruje se da onaj ukućanin koji prvi ubere cvet dobija pravo na jednu želju, koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Do današnjih dana se održao i običaj da momak od ubranog cveća napravi buket, u kome svaki cvet ima svoje značenje, i odnese ga devojci. Po tome kojih cvetova ima najviše, devojka razaznaje mladićeva osećanja.

Od praznika Cveti do Duhova (koji se ove godine obeležavaju 28. maja) cveće se ne bere.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije