Lišće, grančice, pesak, šišarke, bubice koje mile po kori drveća... Deca su po prirodi radoznala i kreativna, vole da istražuju prirodu, a najbolje uče o svetu oko sebe kroz iskustvo. Ipak, roditeljima je često teško da ih odvoje od digitalnih ekrana kojima je većina mališana preokupirana od ranog uzrasta. Evo predloga kako da ih ovog proleća motivišete da se okrenu prirodi, izraze svoju kreativnu stranu i možda osvoje bicikl, rolere ili ajped s dodacima za crtanje koji mali umetnici odavno priželjkuju.

U toku je nacionalni VODAVODA likovni konkurs pod nazivom "Priroda te zove u avanutre nove", koji će najbolje dečje radove nagraditi vrednim nagradama – i to takvim koje će mališane još više okrenuti prirodi i zdravom načinu života. Posebno su atraktivne nagrade za grupne radove u okviru škola i vrtića, koje će celim grupama omogućiti boravak na Tari, a obrazovnim ustanovama doneti interaktivne pametne table ili sredstva za uređenje dvorišta, za još više prostora za igru i zabavu.

VODAVODA_Likovni konkurs_nagrade.jpg
Promo 

Osnovci i predškolci uzrasta od 3 do 10 godina imaju zadatak da crtežima, slikama i kolažima pokažu kako doživljavaju prirodu i svoje mesto u njoj. Likovni konkurs je organizovala VODAVODA sa željom da inspiriše najmlađe da razvijaju svoj talenat i ljubav prema prirodi, kao i da kroz bogat nagradni fond unapredi uslove za učenje i razvoj u obrazovnim ustanovama.

Nagradni fond

Grupni radovi (po 3 nagrade za škole i obdaništa):
1. mesto - Sedmodnevni boravak na Tari na bazi punog pansiona za celu nagrađenu grupu
2. mesto - Interaktivna pametna tabla
3. Uređenje dvorišta - (u iznosu do 240.000 dinara)
Pojedinačni radovi (po 3 nagrade u uzrastu od 3-6 godina i 7-10 godina)
1. mesto - ajped sa dodacima za crtanje
2. mesto - bicikl
3. mesto – roleri

"Nagrade smo svesno birali tako da podstaknemo boravak napolju i fizičku aktivnost. Veoma je važno da našu najmlađu populaciju, naročito onu u gradovima, usmeravamo na značaj prirode, njene lepote i bogatstva. Naš likovni konkurs upravo ima za cilj da motiviše đake i predškolce da istraže svet oko sebe i razviju interesovanje za zaštitu parkova, šuma, voda i drugih prirodnih bogatstava kojih imamo u izobilju. Dečja percepcija prirode svakako treba da nam bude inspiracija u svakodnevnom životu kao i u poslovanju, jer oni su ti koji će naslediti sve što mi danas radimo i njihov pogled može da bude veoma značajan", kaže članica stručnog žirija likovnog konkursa, istoričarka umetnosti Jelena Ušćebrka Ilić, koja je i specijalista HR-a i HR menadžerka u kompaniji VODAVODA.

Pobedničke radove odabraće stručni žiri na osnovu kriterijuma kao što su autentičnost, maštovitost i složenost tehnike. Crteže, slike, kolaže i instalacije koje su mali kreativci napravili samostalno ili u organizovanoj grupi preko obdaništa ili škola možete poslati najkasnije do 15. aprila na adresu Poštanski pregradak 55, 11070 Beograd 27. Više detalja o uslovima i propozicijama konkursa dostupno je na sajtu organizatora.

Tekst: Promo