Pre svega, ona je majka i tetka, a onda i epidemiolog, redovna profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ministarka u dva mandata Vlade Srbije - to bi ukratko bila biografija ministarke za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darije Kisić.

Sarajka po rođenju, Hercegovka po poreklu, putem profesionalnog uspeha krenula je 2001. godine s diplomom Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sledila je odbrana magistarskog rada, potom i doktorske disertacije, zatim mesta asistenta i docenta, da bi 2017. bila izabrana za vanrednog profesora. Kruna njenog rada stigla je u januaru ove godine imenovanjem za redovnog profesora.

Kao članica Kriznog štaba u vreme epidemije korona virusa stekla je poverenje građana, pomažući im da shvate prirodu bolesti i pobede je. Kako sama kaže, od malih nogu je želela da postane lekar i profesor.

"Oduvek sam volela naučne zagonetke, ali ne i izolovan rad u laboratoriji, već rad s ljudima na terenu i razumevanje njihovih problema. Bila sam oduševljena kada sam, izučavajući epidemiologiju na fakultetu, saznala da postoji čitava oblast medicine koja omogućava primenu medicinskih saznanja i statističkog alata u rešavanju velikih javno-zdravstvenih problema, kao i da se ti problemi mogu sprečiti", objašnjava prof. dr Kisić i dodaje da su joj majka pedijatar i otac elektroinženjer bili i ostali veliki uzori u životu, kako profesionalnom tako i ličnom.

Lekarski poziv je odabrala zato što joj omogućava širinu u radu i zahteva svakodnevno usavršavanje, s obzirom na to da epidemiolozi rade na prevenciji, smanjenju učestalosti i sprečavanju skoro svih vrsta bolesti.

U prethodnom ministarskom mandatu vodila je resor rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite.

"Velika je čast biti član Vlade Republike Srbije i na taj način imati priliku da pomogneš svojoj zemlji, da bude još bolje mesto za život svih njenih građana. To je ogromna čast, ali i odgovornost. Cilj ministarstva na čijem sam čelu jeste da se u Srbiji neprestano ori dečja graja, što je najlepši motiv na svetu", ističe ministarka.

Za svaku ženu, pa i onu koja se potpuno ostvarila na profesionalnom planu, porodica je ipak najvažnija. To je, prema njenim rečima, jedino merilo u životu. Njena ćerka Tina se ovih dana priprema za završetak srednje škole i upis fakulteta.

"Kao svaki roditelj, veoma sam ponosna na ćerku i na to u kakvu je osobu stasala. Nas dve imamo, pre svega, prijateljski odnos. Kao i do sada, biću joj snažan oslonac za šta god da se u životu opredeli", kaže prof. dr Kisić.

Tekst: Lepa&Srećna