Vest da će jednoj razvedenoj ženi u Španiji muž morati da plati više od 200.000 evra za vođenje domaćinstva tokom braka bila je zanimljiva i mnogim našim medijima. Brak je trajao 25 godina, a bivša supruga sad ima 48 godina i radila je samo kućne poslove.

Sudska presuda o kojoj su pisali u mnogim zemljama sveta pokrenula je i kod nas raspravu - treba li da žene budu plaćene za rad u kući i, ako treba, koliko.

"Na prvi pogled izgleda da je žena u Španiji dobila više od onoga što može da se dobije u Srbiji. Ali u ovom sporu je suština u ugovoru pre braka, po kojem su supružnici imali pravo na ono što steknu u braku. Žena nije radila upravo da bi se brinula o domaćinstvu, a muž je radio i stekao veliko bogatstvo. Bivša supruga je, na osnovu presude, dobila samo mali deo tog imetka. 

zena cisti po kuci.jpg
Shutterstock  

Sumu su izračunali na osnovu cene rada čišćenja koja je vrlo skromna", objasnio je Aleksandar Radivojević u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se svaka imovina stečena u braku automatski smatra vlasništvom oba supružnika. U zakon je ugrađena ta pretpostavka, a jedini izuzetak je ako se napravi ugovor po kojem su odnosi drugačije regulisani. "Zato je žena daleko bolje zaštićena u Srbiji", tvrdi advokat.

Mnoge ankete pokazuju da su kućni poslovi kamen spoticanja za mnoge bračne parove. Sve je češće uverenje da i njih treba podeliti na "ravne časti", a ovo nije prvi slučaj u inostranstvu da žene "presaviju tabak" i naplate svoj rad od bivših muževa. Šta vi kažete, treba li kućni posao da bude plaćen?

Tekst Lepa&Srećna