Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIVŠOJ SUPRUZI MORA DA PLATI 200.000 EVRA ZA KUĆNE POSLOVE: Naš advokat tvrdi da su žene u Srbiji u boljem položaju

Presuda suda u Španiji po kojoj muž mora da plati bivšoj supruzi poslove čišćenja kuće tokom 25 godina braka rasplamsala diskusiju - koliko košta rad u domaćinstvu? I kakav je položaj žena u Srbiji?

 advokat o imovini u braku.jpg Izvor: Shutterstock , TV Prva

Vest da će jednoj razvedenoj ženi u Španiji muž morati da plati više od 200.000 evra za vođenje domaćinstva tokom braka bila je zanimljiva i mnogim našim medijima. Brak je trajao 25 godina, a bivša supruga sad ima 48 godina i radila je samo kućne poslove.

Sudska presuda o kojoj su pisali u mnogim zemljama sveta pokrenula je i kod nas raspravu - treba li da žene budu plaćene za rad u kući i, ako treba, koliko.

"Na prvi pogled izgleda da je žena u Španiji dobila više od onoga što može da se dobije u Srbiji. Ali u ovom sporu je suština u ugovoru pre braka, po kojem su supružnici imali pravo na ono što steknu u braku. Žena nije radila upravo da bi se brinula o domaćinstvu, a muž je radio i stekao veliko bogatstvo. Bivša supruga je, na osnovu presude, dobila samo mali deo tog imetka. 

 zena cisti po kuci.jpg Izvor: Shutterstock

Sumu su izračunali na osnovu cene rada čišćenja koja je vrlo skromna", objasnio je Aleksandar Radivojević u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se svaka imovina stečena u braku automatski smatra vlasništvom oba supružnika. U zakon je ugrađena ta pretpostavka, a jedini izuzetak je ako se napravi ugovor po kojem su odnosi drugačije regulisani. "Zato je žena daleko bolje zaštićena u Srbiji", tvrdi advokat.

Mnoge ankete pokazuju da su kućni poslovi kamen spoticanja za mnoge bračne parove. Sve je češće uverenje da i njih treba podeliti na "ravne časti", a ovo nije prvi slučaj u inostranstvu da žene "presaviju tabak" i naplate svoj rad od bivših muževa. Šta vi kažete, treba li kućni posao da bude plaćen?

Tekst Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije