Portugalski vrhovni sud naložio je muškarcu da svojoj bivšoj supruzi plati odštetu u visini od 60.000 evra za čišćenje i kuvanje tokom braka, koji je trajao 30 godina. Od kada su se pripadnice lepšeg pola izborile za ravnopravnost, kućni poslovi se ne smatraju više dužnošću isključivo žene, već taj posao treba da rade i muškarci. Poslednjih godina se pojavljuje sve više sudskih slučajeva u kojima supruga tuži svog muža i traži naknadu za kućne obaveze i poslove, koje je obavljala tokom određenog perioda.

Žene ovakve sporove najčešće i dobijaju, a poslednji takav slučaj je zabeležen u Portugaliji. Naime, presudom koja je doneta 14. januara odlučeno je da se ženi isplate troškovi za obavljanje kućnih poslova uzimajući u obzir nacionalnu minimalnu platu kao kriterijum. Tu vrednost su pomnožili sa 12 meseci u godini, pa sve to sa 30 godina koliko su bili u braku.

Žena je od supruga prvo tražila 240.000 evra, ali je njena presuda odbačena sa navodima da nema pravo na finansijsku naknadu. To ju je veoma naljutilo, pa je podnela žalbu, a sud je ovoga puta odluku doneo u njenu korist.

Presuđeno je da kućni poslovi "iako ostaju nevidljivi, i dalje imaju jasnu ekonomsku vrednost". Žena je iznela dokaze koji su usvojeni, a oni ukazuju na to da je 30 godina braka brinula o kući, čistila i pripremala jela partneru.

Izvor: Lepa&Srećna