Marija Maga Magazinović (1882 – 1968), jedna od najzaslužnijih ličnosti za emancipaciju žena u jednoj izrazito patrijarhalnoj sredini kakva je Srbija bila početkom 20. veka.

Bila je srpska umetnica, balerina i koreografkinja, filozof, humanistkinja i borac za prava žena u Srbiji na univerzitetsko obrazovanje i zaposlenje početkom 20. veka.

Rođena je u Užicu, odakle se sa porodicom u 14. godini preselila u Beograd. Kraj 19. veka bilo je vreme kada su žene u Srbiji imale pravo da slušaju univerzitetska predavanja, ali ne i da polažu ispite, odnosno steknu profesionalno zvanje i diplomu. Studirajući filozofiju, a nadahnuta (u to vreme popularnim) socijalističkim idejama Klare Cetkin, Maga Magazinović je još kao studentkinja počela da se zalaže za prava devojaka na formalno i redovno školovanje, a potom i zaposlenje.

U toj borbi, Maga je paralelno sa Filozofskim studirala i Pravni fakultet, uz to se baveći i prevodilačkim radom, dokazujući tako ličnim primerom da u patrijarhalnoj Srbiji i žena može biti intelektualac.

Po završetku studija filozofije postala je prva žena bibliotekar u Srbiji, a pišući feljtone u Politici - i prva žena novinar.

Želeći da doktorira filozofiju, odlazi u Minhen gde njena profesionalna karijera pak doživljava svojevrstan zaokret. Oduvek zainteresovana za ples, Maga Magazinović u Minhenu svoja interesovanja definitivno usmerava ka teatru i scenskom nastupu, pohađajući brojne plesne škole, kurseve glume i baleta.

Inspirisana trendovima i novim idejama u evropskim pozorištima, po povratku u Beograd učestvuje u osnivanju prve škole za ritmičku gimnastiku u zemlji, koja će u narednim decenijama iznedriti na desetine uspešnih plesača i koreografa.

Maga Magazinović je shvatanje plesa i scenskog nastupa uopšte podigla na viši nivo i do kraja svoje profesionalne karijere upoznala je i sarađivala sa najuspešnijim evropskim koreografima, donoseći najnovije svetske trendove iz ove oblasti u Beograd. Autor je scenskih postavki za brojne folklorne nastupe, balete i predstave u Narodnom pozorištu.