Sveta tri jerarha su Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti. Njihov praznik se obeležava na dan 12. februara.

Oni su bili hrišćanski učitelji čija su teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka. Crkva ih je svrstala u red svetih, a kad je nastala rasprava koji je od njih najveći, jedan san je prekinuo svađe.

Dogodilo se da je episkop evhaitski Jovan imao viziju u snu: kako je rekao, javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno. Tako je uveden praznik kojim se sva trojica slave.

Slava, slavski kolač i žito
Shutterstock  

Sveta tri Jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu a slave se i kao krsna slava. Sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će biti vreme u toku godine.

Pa tako ako duva južni vetar - veruje se da će godina biti dobra i bogata, a ukoliko duva "severac" - godina će biti loša s hladnim vremenom. 

Ovaj veliki praznik u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a slave ga i mnogi manastiri i crkve. Veruje se da ne treba da se rade kućni poslovi.

Tekst: Lepa&Srećna