Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE VELIKI CRKVENI PRAZNIK TRI JERARHA: Kakvi vetrovi danas duvaju - takva će biti godina, a vernici ga ovako slave

Obratite pažnju na pravac iz kog vetar dolazi danas, jer će nam poslati važnu poruku!

  Izvor: Profimedia

Danas pravoslavni vernici obeležavaju slavu i veliki crkveni praznik Sveta tri Jerarha. Ovo je praznik hrišćanskih učitelja: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Njihova teološka učenja obeležila vizantijsku crkvu 11. veka.

Možda će vas zanimati

Tri vaseljenska učitelja, koje je Crkva svrstala u red svetih, bili su tema velikih bogoslovskih sporova. Naime, postojala je rasprava u narodu koji od trojice svetitelja je najveći. Episkop evhaitski Jovan je imao viziju u snu: javili su mu se svaki od ova tri svetitelja zajedno.

Tako je spor je okončan 1084. godine, u vreme cara Aleksija I Komnena, uvođenjem zajedničkog praznika.

Sveta tri Jerarha uživaju veliko poštovanje u našem narodu a slave se i kao krsna slava. Sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će biti vreme u toku godine. Pa tako ako duva južni vetar - veruje se da će godina biti dobra i bogata, a ukoliko duva "severac" - godina će biti loša s hladnim vremenom. 

Ako nema vetra - čeka nas bogata godina!

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi. Običaj je da se svira i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Ove godine, praznik pada u petak, pa na ovaj dan treba postiti.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije