Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI ZA DETINJCE: Uz Materice i Oce, ovaj praznik ima važno simboličko značenje

Autor Jasmina Glišić

Detinjci, Materice i Oci su porodični praznici kojima se pripremamo za proslavu Božića. Po običaju se obavlja vezivanje i drešenje dece ili roditelja.

 dete i roditelji-min.jpg Izvor: Shutterstock

Tri nedelje pred Božić počinju praznici posvećeni porodici, a prvi u tom nizu su Detinjci. Običaj je da se oko trpeze okupi cela porodica i za taj dan se sprema malo svečaniji ručak nego obično.

Jela moraju biti posna, budući da traje veliki božićni post, a porodica provodi čitav dan zajedno. Odrasli ujutru izvode jedan simbolični ritual pomoću nekog kanapa, gajtana, pa čak i nekog debljeg konca.

Oni zavežu noge ili ruke deci, a jedan kraj kanapa vežu za sto ili stolicu. Simbolika naglašava važnost porodičnih veza i odanosti domu i svojim bližnjima. Sličan običaj postoji i za Materice, koje se obeležavaju dve nedelje pred Božić, kao za Oce - nedelju pred veliki praznik.

 mama i cerka poklon-min.jpg Izvor: Shutterstock

U pravoslavnom tumačenju, ovi praznici su priprema za praznovanje pomirenja čoveka sa Bogom. Na Božić se on razrešava veza grehovnih i vezuje novom ljubavi za boga.

Na Detinjce, deca moraju da "plate otkup" da bi ih odvezali. Obično su to sitni pokloni, slatkiši ili voće i time oni sebe "otkupljuju".

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije