Dan Svetog mučenika Stefana Dečanskog crno je slovo u kalendaru Srpske pravoslavne crkve. U narodu je ovaj praznik poznat kao Mratindan, a o poreklu tog imena postoji više tumačenja.

Po jednom od njih, došlo je do mešanja sa praznikom Svetog Martina kojeg su Srbi katolici slavili na isti dan po starom kalendaru. Ostala je uobičajena narodna izreka "Sveti Mrata, sneg na vrata".

Sveti Stefan Dečanski se smatra jednom od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Kao mlad čovek oslepljen je, verovatno po naređenju oca, i poslat u zatvor u Carigradu.

Vid mu je, po predanju, vratio Sveti Nikola pa se zato Mratidan smatra i zavetnim danom svih koji boluju od očnih bolesti. Danas Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu.

Veruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti. Ako je dan maglovit zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.

Prema narodnom verovanju, Sveti Mrata je zaštitnik vukova i danas ih saziva i određuje koliko ovaca kojem domaćinu smeju da pojedu tokom zime pa se na današnji dan ovce i druga stoka ne izvode iz torova i štala.

U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša. Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere, a ne rade ni obućari i krojači.