Istraživanja pokazuju da su u Srbiji statistike poražavajuće kada je reč o zdravlju zuba - samo 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, 9,3 odsto nema nijedan, dok svakom četvrtom odraslom stanovniku naše zemlje nedostaje više od 10 zuba.

Loša i neadekvatna higijena glavni je uzrok ovih problema, ali kako stomatolozi navode, postoje i drugi faktori koji doprinose tome da zdravlje zuba ne bude na zavidnom nivou.

Kako biste imali lep i blistav osmeh, važno je da zube, pre svega, pravilno i redovno perete, barem dva puta dnevno. Pored toga, navika koja je veoma važna, a koju mnogi ne praktikuju, jeste korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta. Konac je veoma efikasno sredstvo za čišćenje zuba i, kako navode stručnjaci, treba ga koristiti jednom dnevno.

Četkicu za zube treba menjati na svaka tri meseca, dok na redovan pregled kod stomatologa treba odlaziti barem jednom u šest meseci.

Određena hrana takođe utiče na zdravlje zuba, tako što uzrokuje da bakterije u ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ, te stoga treba birati zdravije namirnice, koje imaju nizak nivo ugljenih hidrata i šećera.

Pušenje je još jedan faktor koji ne ide u prilog zdravim zubima. Konzumiranjem cigareta povećava se verovatnoća za razvoj bolesti zuba i desni, stvara se plak i kamenac, te zubi postaju žuti. Takođe, stvara se i loš zadah, s obzirom na to da se katran i nikotin skupljaju u usnoj duplji.

Međutim, postoji način da se ovi problemi izazvani pušenjem izbegnu ili barem umanje. Uz prelazak na bezdimnu alternativu pušenju cigareta, kao što je na primer IQOS, imaćete manje mrlja na zubima u poređenju sa mrljama koje nastaju od cigareta. IQOS je uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, pa samim tim ne stvara duvanski dim, već paru. Svakako, treba imati u vidu da IQOS nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.